Почетна » „Не стижемо да променимо цене колико се брзо мењају“: И продавачице шокиране поскупљењима

„Не стижемо да променимо цене колико се брзо мењају“: И продавачице шокиране поскупљењима

од Други Пишу
0 коментар

Сећате се периода када је паковање парадајз соса од пола литре коштало непуних 50 динара? Веровали или не, то и није било тако давно, али како су цене хране на врхунцу последњих месеци – то нам се сада чини као далека прошлост.

У међувремену је кренуо постепени раст – на 60, па више од 70 динара, а сада већ, одређене марке овај производ продају за 90 динара и изнад тога.

„Нисам могла да верујем када сам ушла у радњу два дана заредом. Пошто парадајз сос пијем сваки дан, дакле, не користим га само за пасту болоњезе и томе слично, онда га редовно и купујем. Један дан је паковање коштало око 70 динара, а већ сутрадан 92 динара“, прича Београђанка М. Т. (50) и додаје речи продавачице:

„Комшинице, верујте, и ми смо фрапирани, не стижемо да променимо цене производа, колико се оне брзо мењају, малтене свакодневно.“

Варијанте са додацима, попут љуте паприке, још су скупље, те коштају скоро 100 РСД. Више од 100 динара је парадајз сос са укусом оригана и босиљка, док су паковања од 750 мл или једне литре – свакако исплативија, преноси Телеграф.

Углавном коштају до 170 динара, а на акцијама често буду 140 РСД. Све у свему, чини се да ће нам паста болоњезе убудуће бити све скупља и скупља, будући да је парадајз сос – барем овај куповини – њен главни састојак (уз месо) у кућној радиности.

И кечапу је доста скочила цена, те 500 грама овог производа сада кошта чак 175 динара. Ако тражите премијум варијанте, као што је Хеинз, мораћете да издвојите – у просеку – 385 динара за непуних 600 грама кечапа.

Парадајз, као свеже поврће, увек је скупљи на зиму, али се цена оваквих готових производа није значајно мењала претходних сезона, барем не овако рапидно и драстично. Оно што се наводи као горући проблем, мимо сезоне и времена, јесте глобални мањак радне снаге.

Телеграф/Нова

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар