Почетна » Немаш пиштољ, имаш порез

Немаш пиштољ, имаш порез

од admin
0 коментар

Многобројне власнике оружја ових дана муче опомене да плате намет иако су цеви вратили држави. Поништена им је пореска обавеза, а стигла упозорења из Пореске управе пред принудну наплату

ОПОМЕНЕ које ових дана шаљу порезници задају главобоље и бившим власницима оружја. Многи су поклонили оружје држави, али како поступак није спроведен до краја, они се и даље дуже за порез. Власник оружја мора да се жали да је порески дуг неоснован и да докаже да се одрекао своје пушке или пиштоља, јер после опомене следи принудна наплата.

Београђанка Добрила Н. није ни слутила како је тешко „отарасити“ се пиштоља, а још теже пореске обавезе на то оружје. Каже да је ту одлуку донела у јануару ове године, јер јој је намет који је из године у годину све већи био превелики трошак.

– Када сам у СУП Вождовац вратила оружје, добила сам потврду са којом са отишла у Пореску филијалу на својој општини – прича нам Добрила. – У полицији су ми рекла да не морам да идем у Пореско, јер они њима шаљу податке. Отишла сам ипак и тамо су ми обавестила шта све још дугујем. Прво су ме ишетали од врата до врата, а затим одредили да платим 200 динара за тај један месец у овој години, с обзиром на то да сам оружје вратила у јануару. Када ми је стигло решење порезника, на њему је био и дуг од 200 динара за јануар. Писало је и да могу да се жалим, али да претходно морам да платим таксу од 300 динара. Сад чекам ново решење, да опет није било неког бирократског пропуста.

Испред канцеларије 102 на трећем спрату Филијале Пореске управе на Тргу Николе Пашића у Нишу велика гужва. Анђелко Илић вели да је и збуњен и бесан. У једној руци држи решење Пореске управе из 2010. године у коме стоји да му је поништена пореска обавеза, а у другој руци опомена да ипак дугује. Тврди да му је пиштољ украден и како никада није пронађен, а порезници су га ослободили плаћања пре четири године. Међутим, стигла му је опомена да дугује 2.900 динара.

У истој ситуацији је и Милан Томић који се оружја ослободио још 2003. године. Стигла му је опомена на 1.176 динара. Сличне проблеме имају и власници оружја у другим градовима.

Већина Нишлија које ових дана мучи порез на оружје, жали се да су их збуниле опомене, јер нису добијали решење. Има, међутим, и оних којима је „на врата закуцао“ огроман дуг за порез на оружје, иако имају потврде о редовним уплатама.

Од 2011. године, када сам пријавио оружје добијао сам решења и редовно плаћао – жали се Бранимир Ђорђевић. – Ипак, стигла ми је опомена да дугујем 19.000 динара и још 20.000 на име камате.

ОД 3.400 ДО 16.940 ДИНАРА

ВЛАСНИЦИ оружја ове године плаћају веће намете порезницима. Решења са новим износима већа су за по неколико стотина динара, у зависности од врсте која је уписана у оружни лист. Намет за цеви износи од 3.400 до 16.940 динара, у зависности од врсте оружја и да ли је дозвола за држање или и за ношење. Иначе, порезници разрезују намет према списковима власника оружја које им доставља МУП.

Е. В. Н.    Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар