Почетна » Нико није предложио да се контролишу цене у продавницама

Нико није предложио да се контролишу цене у продавницама

од Други Пишу
0 коментар

Комисија за заштиту конкуренције није добила иницијативе у вези повреде конкуренције а које би се односиле на малопродајне ланце прехрамбених производа, казали су у Комисији за Нову економију поводом вртоглавог раста цена који траје дуже од годину дана.

На питање да ли је Комисија самоиницијативно разматрала огроман скок цена прехрамбених намирница и испитивала могућност ограничења, нарушавања или спречавања конкуренције у трговинским ланцима, кажу да Комисија управо спроводи секторску анализу стања конкуренције тржишта изабраних прехрамбених производа.

„Како тржишта неколико изабраних прехрамбених производа обухватају произвођаче, прерађиваче, увознике, трговину на велико и трговину на мало и самим тим велики број учесника на тржишту, неопходно је време за прикупљање података као и њихову анализу како би се оценило стање конкуренције и односи учесника на тим тржиштима“, кажу за Нову економију у овој институцији.

Како наводе, у овом тренутку не могу да прејудицирају време окончања анализе, јер то зависи од низа фактора, као што је брзина достављања података, евентуална додатна појашњења од учесника итд.

Подсећамо, међугодишња инфлација у марту ове године износила је 16,2 одсто.

У односу на март 2022. године, цене хране и безалкохолних пића порасле су за 25,4 одсто.

Према тумачењу Народне банке Србије (НБС), у питању су пре свега преношење високих трошковних притисака из претходног периода, као и негативних ефеката прошлогодишње суше у Србији и у већем делу Европе.

foto n1

Нова Економија/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар