Почетна » Нова економија: Бању платили 1,4 милиона, па добили субвенцију од 2,5 милиона €

Нова економија: Бању платили 1,4 милиона, па добили субвенцију од 2,5 милиона €

од admin
0 коментар

 Планинка је у јануару 2020. године купила хотел „Жубор“ у Куршумлијској Бањи који заузима око 16.000 квадрата са пратећим објектима, и 95,9 хиљада квадрата земљишта, за нешто више од 1,4 милиона евра, наводи Нова економија.

Нешто више од четири месеца пре званичне куповине, у септембру 2019. године, Планинка је од Развојне агенције Србије тражила новчану помоћ за куповину и реконструкцију бањског комплекса у Куршумлијској Бањи.

У марту текуће године, Министарство привреде је у сагласности са Закључком Владе АД Планинци одобрила 2,5 милиона евра подстицаја који би требало да буде исплаћен у две транше у току 2021. и 2022. године.

Од момента пријаве до краја 2021. године Планинка је у обавези да запосли најмање 70 нових радника на неодређено време и да у истом року уложи 12,4 милиона евра.

АД Планинка поседује и хотел „Радан“ у Пролом Бањи и хотеле „Копаоник“, „Јелек“ и „Бела јела“ у Луковској Бањи, а оснивачи су и „Специјалне болнице за рехабилитацију Пролом Бања“, пише у уговору о додели државне помоћи.

Планинка такође пуни флаширану Пролом воду, а предузећу је 1995. на старање дат и парк Споменик природе Ђавоља Варош, пише на сајту предузећа.

У септембру 2019. године Планинка је добила 1,6 милиона евра субвенција за изградњу хотела „Бела јела“ у Луковској Бањи.

Субвенција је додељена након што је завршена продаја Куршумлијске бање, али пре него што је уговор и оверен.

Савет за борбу против корупције је због тога изразио сумњу да у читавом процесу има незаконитих радњи и корупције и оценио да је Куршумлијска Бања продата Планинци по цени која је упола нижа од тржишне и оне коју је процењивала пореска управа, пренеле су Јужне вести.

Директори из редова СНС-а

Менаџмент Планинке је уско повезан са Српском напредном странком (СНС), пише Нова економија.

Генерални директор Радован Раичевић је одборник СНС-а у Скупштини општине Куршумлија, а од 2012. до 2014. је био и народни посланик исте партије.

АД Планинка нема већинског власника већ се налази у власништву фирми Проломпласт (20,3 одсто), Луководрво (14,6 одсто), Пилатовица (4,4 одсто) и Беле Цркве (4,3 одсто), док се остале акције налазе у рукама малих акционара.

Сва четири предузећа налазе се у власништву физичких лица који су акционари Планинке.

Проломпласт је привредно друштво основано 2007. године, а директор је Миомир Милић, заступник Кошаркашког клуба Куршумлија.

Директор Луководрва је Златко Вељовић који је и члан општинског већа Куршумлија од 2012. године, показују подаци Агенције за борбу против корупције. Прошле године је на ово место реизабран на предлог напредњака, објавиле су Јужне вести. Вељовић је акционар Планинке, Луководрва и Беле Цркве.

Директор Пилатовице, предузећа из Куршумлије је Милован Вуковић, одборник СНС-а у Скупштини општине Куршумлије.

Сајт „Приче са душом“ је 2017. године објавио причу о људима који воде АД Планинку где се наводи да је реч о „једном од последњих предузећа у Србији које је у рукама радника, односно које нема већинског власника“.

„Више од две трећине запослених су породично повезани, то су муж и жена у првом реду, а како је време одмицало почела су и деца да се запошљавају“, пише у тексту.

Из АД Планинке Новој економији до објављивања текста није одговорено како ће изгледати реконтрукција Куршумлијске бање нити колико је радника до сада запослено.

Нова Економија/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар