Почетна » НОВЕ ТАРИФЕ ОД ОКТОБРА Иако поскупљује струја Вучић каже да смо најјефтинији!

НОВЕ ТАРИФЕ ОД ОКТОБРА Иако поскупљује струја Вучић каже да смо најјефтинији!

од admin
0 коментар

Иако ће струја уместо 7,7 одсто, колико је од Србије захтевао ММФ, у октобру поскупети за 3,8 одсто, разлика у износу рачуна истањиће џеп неких потрошача у Србији и за више од 550 динара. Све зависи од тога колико месечно трошите и у којој тарифи завршите обрачунски период.

Поскупљење од наујмање 500 динара могу да очекују грађани који зађу у „црвену зону“, односно потроше више од 1.600 киловатсати. Рачуни највећих потрошача струје тако ће уместо просечних 14.500 динара (са ПДВ-ом) износити око 15.000 динара, док ће они мало штедљивији из исте зоне добити поскупљење од око 300 динара, чиме ће њихови рачуни износити око 8.500 динара месечно.

Слична ситуација затећи ће од 1. октобра и потрошаче у „плавој зони“. За 351 кWх до 1600 кWх електричне енергије, колико месечно користе, „обрадоваће“ их рачун већи за 280 динара, чиме ће њихова месечна надокнада ЕДБ-у износити уместо 5.300 динара (са ПДВ- ом), 5.580 динара.

Разуме се, најмање поскупљење, погодиће потрошаче у „зеленој зони“, који ће рачуне од просечних 1.000 до 2.500 динара (са ПДВ- ом) плаћати 100 динара више.

После ове промене, просечна цена за сва домаћинства, без пореза, акцизе и накнаде за обновљиве изворе енергије, износи 6,6 дин по киловатсату, саопштила је Агенција за енергетику. Ипак, премијер Србије Александар Вучић изјавио је да је ММФ задовољан постигнутим резултатима у Србији, због чега је и дозволио да повећање цене струје уместо за 7,7 одсто, буде 3,8 одсто, што је један евро по рачуну.

– И даље је струја у Србији јетинија него у Албанији, БиХ… И то смо успели да нам они не замере, да прихвате, и да кажу да је све у реду“ – рекао је Вучић.

На жалост, грађани не могу да сакрију страх због најављеног поскупљња основне потрепштине сваког домаћинства.

– Да ли плаћамо 100 или 500 динара више, јесте разлика, али сразмерна потрошњи и могућностима. Поскупљње струје утицаће на свачији џеп, поготово у време кад су плате мизерно ниске. Моја месечна примања су 35.000 динара, од којих морам 3.000 на некога са платом од 10 или 20.000 динара – каже Београђанка Милена Станковић.

 

Ивана Недић, Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар