Почетна » НОВИ ТАЛАС КРИЗЕ ЗАПЉУСНУО СРБИЈУ Откази угрожавају читаве породице

НОВИ ТАЛАС КРИЗЕ ЗАПЉУСНУО СРБИЈУ Откази угрожавају читаве породице

од admin
0 коментар

Нови талас економске кризе увелико се ваља и према још неопорављеној Србији. Први на листи нашли су се радници крагујевачког Фијата где би већ у августу без посла могло остати њих око 1.500. Иста судбина чека и око 3.000 радника Железница Србије. Откази пљуште и бројним предузећима где свакодневно без посла остаје на стотине радника.

Статистика показује да се годишње у отаџбини угаси око 6.000 фирми. Иста мука би била и са радницима смедеревске челичане да у последњем тренутку није продата Кинезима, а како ће се све завршити, остаје да се види.

Само из државне управе отишло је 14.500 запослених, чиме је Србија испунила услов четврте и пете ревизије аранжмана са ММФ-ом.

Невоља није само у томе што више хиљада људи губи посао, него шта ће бити са њиховим породицама које живе од тих зарада.

Статистика показује да сваки запослени издржава три до четири члана породице. Масовна отпуштања делују још страшније ако се зна да је у Србији без посла 800.000 људи, незванично и цели милион. Многи од оних који раде не добијају плату, а стручњаци упозоравају да ће лошом политиком наша земља већ на јесен доживети тотални колапс.

– Откази радника, све чешћи стечаји и још веће сиромаштво нас очекује већ на јесен. С овако лошом економском политиком боље не можемо да очекујемо – каже економиста Бранко Драгаш.

Генерално, стање у српској економији је такво да наша земља не би могла да преживи кризу коју данас имају бројне земље региона, пре свега Грчка.

Јер, једино у Србији само 30 одсто укупног бруто друштвеног производа прави приватни сектор. Остатак БДП ствара – држава. Зато је у Србији толико и важно шта она ради. Скоро сваки трећи становник директно зависи од исплата из државне касе. Из ње се обезбеђују примања за више од 1,6 милиона пензионера, око 250.000 корисника разних видова социјалне помоћи и 500.000 плата за оне који раде у јавним институцијама.

Само за плате у јавном сектору и дотације пензија из републичког буџета оде 70 одсто укупних прихода државе.

Џаба ваучери

Чак 1,7 милиона домаћинстава (68,5 одсто) нема новац за недељу дана одмора ван куће, што све заједно показује да је сиромаштво толико да већини грађана тешко да ће користити туристички ваучери од 5.000 динара које им Министарство трговине и туризма нуди за одмор у земљи.

У резерви ни 100 евра

Свака четврта породица не може да приушти месо за ручак сваког другог дана. Чак половина домаћинстава у кући нема у резерви ни 100 евра за непредвиђене трошкове, показала је анкета о сиромаштву Републичког завода за статистику.

 

Н.С Прерадовић, Вести

Можда ти се свиди

Оставите коментар