Почетна » Објављене нове цене горива – јефтинији и бензин и дизел

Објављене нове цене горива – јефтинији и бензин и дизел

од Други Пишу
0 коментар

Литар евродизела ће од данас од 15 часова до следећег петка у исто време на пумпама максимално коштати 180 динара, а бензина европремијум БМБ 173 динара, сазнаје „Блиц Бизнис“. И бензин и дизел јефтинији су за два динара.

Цена горива у Србији последњих недеља је у паду. Литар евродизела на пумпама се продаје за 182 динара, а на почетку године смо га плаћали и до 220 динара. И цена бензина се спустила на 175 динара. Стручњаци сада тврде да треба очекивати обрт, а разлог је један – летња сезона ће повећати тражњу и то је сигнал и да цене горива почну да расту и на светском тржишту.

Барелом на европском тржишту с почетка године трговало се и по цени од 117 долара, а ових дана барел је на ниову од око 76 долара. Пад цене на светским берзама пратило је и српско тржиште, а сада би глобално већа тражња, која ће очекује већ од јуна, могла донети и нове, веће цене.

Небојша Атанацковић, председник Уније послодаваца Србије каже за „Блиц Бизнис“ да је с обзиром на кризу, која је и даље присутна у светским размерама, али и због повећања тражње нафте из Кине која је велики купац, дошло до неочекивано ниске цене сирове нафте, што се са закашњењем одразило на цене нафте и код нас. Овакво стање, како каже, могло би да се настави још неко време, а онда би требало очекивати и обрт.

„Очекивано је да ће у наредном периоду цена горива наставити да пада, бар још мало, а затим на лето, због повећања потражње за сировом нафтом у северној хемисфери може се очекивати неки благ раст цене. Успели смо да од оних цена које смо имали недавно, дођемо на нешто што је релативно прихватљиво. Мислим да ће се тако задржати и до краја године, јер сада се прави баланс између потрошње сирове нафте и нафтних деривата а тиме и производње“, каже Атанацковић.

фото Н1

Блиц.рс/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар