Почетна » ОД ДАНАС ОБАВЕЗНЕ ЗИМСКЕ ГУМЕ Седам ствари које МОРАТЕ да знате

ОД ДАНАС ОБАВЕЗНЕ ЗИМСКЕ ГУМЕ Седам ствари које МОРАТЕ да знате

од admin
0 коментар

По Закону о безбедности саобраћаја, од данас 1. новембра би сви возачи у Србији требало да поседују све четири зимске гуме на возилу. Ево шта је, према речима начелника Саобраћајне полиције Небојшер Арсова, Агенције за безбедност саобраћаја и Ауто-мото савеза, потребно да знате да бисте поштовали закон и били безбедни у свом возилу:

1. Морате да имате зимске гуме – У периоду од 1. новембра до 1. априла неопходно је користити зимску опрему, а под њом се подразумева за путничка и лака теретна возила да на сва четири точка морају бити зимску пнеуматици са мининалном дубином шаре од четири милиметра, као и ланци за снег, док аутобуси и теретна возила морају имати и лопату.

2. Зашто треба да их користите и ако нема снега – Када нема снега и леда зимска опрема није обавезна, али Агенција за безбедност саобраћаја саветује коришћење зимских гума пошто су мекше и боље пријањају на подлогу, па имају много краћи зауставни пут приликом кочења.

3. Када полиција кажњава – Полиција неће санкционисати немање зимских гума ако нема снега и леда, осим у случају удеса, каже начелник Небојша Арсов.

4. Када морате да имате ланце – Сви возачи ван насељених места морају да имају ланце, а ако нема снега и леда, онда у додатној опреми.

5. Астрономске казне – Казне за коришћење летњих уместо зимских гума се крећу од 6.000 до 20.000 динара, док су за правна лица од 100.000 до 800.000 динара. Возач који изазове удес са возилом које има летње гуме може добити казну и до 45 дана затвора. Казна за ланце за снег је 3.000 динара.

6. Цене – Нове зимске гуме се могу купити већ по цени од око 4.000 динара (Р13), па навише.

7. Зашто не одговарају летње гуме, чак и када имају довољну дубину шаре – Како је објаснио директор АМСС Предраг Ђурђев, и летње гуме могу имати шару дубине четири милиметара, али оне немају иста својства као зимске гуме, нити ламелице које треба да прикупе што већу количину снега, с обзиром да снег најбоље пријања уз снег и тада је знатно краћи засутавни пут приликом кочења.

Ј. Тушуп   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар