Почетна » Од данас жесток удар на џепове грађана: Скупљи струја и гас

Од данас жесток удар на џепове грађана: Скупљи струја и гас

од Други Пишу
0 коментар

Од среде 1. новембра грађани ће скупље плаћати струју и гас. Док просечан киловат-час електричне енергије поскупљује на 10,26 динара без пореза и такси, односно на 14,29 одсто са порезима и таксама, гас ће коштати 4,54 динара по киловат-часу без пореза и такси, односно 5,02 динара по кWх са порезима и таксама.

Нови ценовник Електропривреде Србије који данас ступа на снагу показује да ће киловат-час електричне енергије за грађане у све три зоне – зеленој, плавој и црвеној, било да је реч о јефтиној или скупој струји – поскупети за 9,28 одсто.

Најјефтинији киловат-час електричне енергије – онај у зеленој зони – од 1. новембра коштаће 2,277 динара уместо досадашњих 2,084 динара, пише Н1.

Скуп киловат-час у најјефтинијој зеленој зони са 8,336 динара поскупљује на 9,109 динара.

По тарифама из такозване зелене зоне обрачунавају се киловат-часови до потрошње од 350 кWх.

Након тога се улази у плаву зону, где се киловат-час јефтине струје до сада обрачунавао по цени од 3,126 динара, а од новембра ће по 3,416 динара.

Киловат-час скупе струје у плавој зони поскупеће са 12,504 на 13,6638 динара.

Киловат-часови се обрачунавају у плавој зони све до утрошка од 1.600 кWх.

Преко тога улази се у – црвену зону, где је досадашња цена јефтиног црвеног киловат-часа 6,252 динара, а нова – 6,8319 динара.

Скуп црвени киловат-час до сада је коштао 25,008 динара, а од новембра је 27,3276 динара.

Киловат поскупљује за 9,28%, али просечна цена струје расте за 8%

Иако је цена активне електричне енергије и трошка гарантованог снабдевача порасла за више од девет одсто, остале тарифне ставке на рачуну нису мењане, па је зато, како је раније објаснио стручњак за енергетику Жељку Марковић – просечна цена струје порасла осам одсто.

„По новом ценовнику за гарантовано снабдевање, који ступа на снагу 1. новембра, један кWх активне енергије поскупео је 9,28 одсто, док је трошак гарантованог снабдевача повећан 9,66 одсто“, објаснио је Марковић почетком октобра у изјави за Бету.

Он је рекао да, ако се израчуна просечна цена кWх, на начин како то рачуна Агенција за енергетику Србије (АЕРС), а која се добија као укупан приход по рачунима за електричну енергију гарантованог снабдевача, подељен са укупном активном енергијом, пре и после поскупљења, просечна цена струје биће већа осам одсто.

За кога је скупља струја
Нови ценовник од 1. новембра односи се на гарантовано снабдевање, што значи на грађане, али и мале купце у које спадају правна лица и предузетници са мање од 50 запослених, укупаним годишњим приходом у износу до 10 милиона евра, чији су сви објекти приклјучени на дистрибутивни систем електричне енергије напона нижег од 1кВ и чија је потрошња електричне енергије у претходној календарској години до 30.000 кWх.

Нови портал на сајту ЕПС за преузимање е-рачуна и онлајн плаћање
Електропривреда Србије (ЕПС) објавила је данас да ће домаћинства и мали купци електричне енергије на гарантованом снабдевању од 1. новембра на сајту ЕПС-а моћи да користе нови портал за преузимање е-рачуна и електронско плаћање – „Увид у рачун“.

Прецизирано је да додатне функције портала омогућавају увид у архиву рачуна и уплата из претходне три године, као и деталјан преглед потрошње по зонама и тарифама.

Како је најављено, корисници портала би требало да преко једног налога могу да прегледају и електронски плате рачуне за више мерних места у различитим регионалним подручјима Србије.

Гас скупљи 10%
Осим струје, за коју ће рачуни од новембра бити већи у просеку за осам одсто, грађани ће скупље плаћати и утрошен гас.

Наиме, цена гаса од 1. новембра такође иде нагоре, и то за 10 одсто.

Просечна цена природног гаса за све купце који имају право на јавно снабдевање по регулисаним ценама, утврђена на основу максимално одобреног прихода и предвиђених количина природног гаса за продају купцима на јавном снабдевању у Србији, виша је за 10 одсто и износи 4,54 динара по киловат-часу без пореза и такси , односно 5,02 динара по кWх са порезима и таксама, објавила је Агенција за енергетику Републике Србије.

Подсетимо, Међународни монетарни фонд, у склопу аранжмана са Србијом, захтева још једно поскупљење оба енергента, у истим процентима – бар осам одсто за струју, и минимум 10 одсто за гас – од 1. маја 2024. године.

Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN, Vesna Lalić/Nova.rs, Shutterstock

Н1/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар