Почетна » Око 150 радника фирме „Валy доо“ у Ваљеву и Лозници на списку технолошког вишка

Око 150 радника фирме „Валy доо“ у Ваљеву и Лозници на списку технолошког вишка

од admin
0 коментар

 

У компанији кажу да своје пословање прилагођавају тржишним условима, суочени са негативним економским ефектима пандемије коронавируса и већ дужи период сложене ситуације, посебно на тржишту Руске Федерације.

Запослени тврде да нису јасни критеријуми по којима се радници проглашавају технолошким вишком и отпуштају, те да је све препуштено шефовима појединих погона и да је начин спровођења процедуре, и у онако тешким околностима, нехуман.

На списку технолошког вишка нашла се и Мара Мирковић, која је у фирми провела 16 година и која као разведена брине о двоје деце, од којих је једно на факултету.

„Они су саопштили да је због короне производња смањена и да је тако на нивоу фирме и на том глобалном светском нивоу. Ја схватам послодавца, он човек ради за себе, али шта је срж целог проблема, ту је требало да се поразговара са радницима, да се види у каквој је ко ситуацији, да се колико толико има неки хуман приступ раднику. Знате како је то, ми радимо за вас, сваки дан вам долазимо, остварујемо бонус, норму , радно време… па ред је да питате ви како коме одговара. Можда некоме одговара отпремнина јер су сада плате смањене, неком не јер је у кредитима… Јако је тешко саопштити човеку да је са кредитом добио отказ, тек тако. Тешка су времена, жена нека, не дај боже, може извршити и самоубиство. Верујте ми, сви су данас мало начети“, каже за Н1 Мирковић и наглашава да је највише боли што се са радницима не разговара, те да радници не могу да ступе у контакт са супервизором, са „црвеним“ мантилима, а са директором, како каже, ни у сновима.

Мирјана Павић из синдиката „Слога“, који делује у ваљевском Валy, каже за Н1 да је њих неколико из овог синдиката прошле недеље позвао заменик директора Радомир Вукајловић и обавестио да је послодавац донео одлуку да у обе фирме, у Ваљеву и Лозници, као технолошки вишак прогласи око 150 радника.

Рекао им је и да је критеријум за отпуштање лош радни учинак.

„Ми смо тада тражиле да нам доставе предлог тог програма за решавање вишка радника, као и јасне критеријуме по којима ће радници бити отпуштани, али нам је речено да су та документа проследили репрезентативном синдикату ‘Независност’, а да це наш синдикат, који није репрезентативан, бити обавештен о свему преко огласне табле, као и сви други запослени“, објашњава новонасталу ситуацију у фабрици Мирјана Павић из синдиката „Слога“.

На питање Н1 да нам нешто више кажу о узроцима технолошког вишка радника у фабрици и критеријумима по којима су се неки радници, па и самохране мајке нашле на том списку, заменик директора Валy д.о.о. Радомир Вукајлић проследио нам је писани одговор.

„Валy д.о.о. у потпуности поштује законску процедуру у вези решавања вишка запослених и обавља неопходне консултације са надлежним институцијама и репрезентативним и нерепрезентативним синдикатима при Валy д.о.о. Критеријуми за формирање листе вишка запослених дефинисани су на основу објективних показатеља рада, а према постојећој законској регулативи која обезбеђује транспарентост и заштиту појединих категорија запослених. У том смислу, из процеса оцењивања рада искључене су одређене категорије запослених које не могу и неће бити проглашене за вишак – особе на породиљском одсуству, лица на трудничком одсуству, родитељи одсутни због неге и посебне неге детета, као и особе са инвалидитетом, на која се не примењују општи услови запошљавања“, стоји у писаном саопштењу за Н1 заменика директора Вукајлића, као и напомена да ово није прва криза са којом се компанија суочавала током вишедеценијског пословања у Србији, те да су ове мере примењиване и раније, успешно превазилазећи тешкоће након којих су и повећавали број запослених, уверени да ће и овог пута успети да сачувају већину радних места у производним погонима.

Компанија Валy д.о.о. је 2015. године отпустила чак 250 радника , а разлог тадашњег отпуштања био је пад извоза на руско тржиште.

Компанија Голден Ладy, основана 1967. године, производи чарапе, доњи веш, купаће костиме и друге текстилне производе. Укупна годишња производња је преко 400 милиона пари женских чарапа, које се производе у девет производних јединица у Италији, четири у САД и две у Србији.

У фабрикама у Ваљеву и Лозници запослено је око 2.000 радника и инвестирано је више од 100 милиона евра. Италијанско-српска привредна комора доделила је овој компанији награду за најбољу италијанску компанију у Србији за 2016 годину.

Милена Кузмановић    Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар