Почетна » Откривамо: У понедељак ћемо знати како ћемо у Грчку на море

Откривамо: У понедељак ћемо знати како ћемо у Грчку на море

од admin
0 коментар

 

Из ресорног министарства трговине, туризма и телекомуникација само је кратко званично најављено да ли ће бити потписана заједничка изјава о сарадњи, која, како незванично сазнаје Нова.рс, треба да буде основа за будући споразум или договор о начину путовања овог лета.

“У самој изјави неће бити наведени сви детаљи, али свакако ће се више знати о условима под којима ће Грчка признавати дигиталне сертификате Србије за путовање”, објашњава извор Нова.рс.

Дигитални сертификат Србије за путовање који би признала Грчка, како сазнаје Нова.рс, не мора да буде само потврда о вакцинацији, мада се у случају већине грађана очекује да би то могла да буде, већ то могу бити и тестови за грађане који из неког објективног здравственог разлога не могу да се вакцинишу.

Грчки министар је средином марта најавио да ће та земља 14. маја отворити врата за стране туристе који су се вакцинисали или имају негативан ПЦР тест. Оно што би могло да буде проблематично јесте увођење чињеница да је Европска унија, чији је Грчка део, својевремено саопштено да ће бити уважене само вакцине које је одобрила Европска агенција за лекове.

Међутим, остављена је могућност да чланице ЕУ саме са другим земљама, које нису чланице Уније, посебним споразумум реше услове путовања, што се незванично тумачило и као могућност тих држава да саме одреде које вакцине ће да признају.

“Грци су најавили да долазе да нашим туристима представе предстојеће сезоне, па верујумо да ће нам донети и више детаља о условима путовања. Неће бити све прецизирано, али конкретан споразум и договор очекује се убрзо после овог састанка јер је туристичка сезона на прагу” убеђен је извор Нова.рс

Јелена Булајић     Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар

4 − three =