Почетна » Отпуштени радници ПКБ корпорације: Директорка дала отказ по налогу одозго

Отпуштени радници ПКБ корпорације: Директорка дала отказ по налогу одозго

од admin
0 коментар

 

ПКБ корпорација тим радницима није продужила уговор о раду који је продужавала више пута, а по истеку две године рада на одређено време по Закону о раду сада је требало да буду примљени у стални радни однос.

Секретар Самосталног синдиката Србије за пољопривреду, прехрамбену и дуванску индустрију Милисав Ђорђевић рекао је за Бету да се обратио новој министарки привреде Анђелки Атанасковић и да је затражио објашњење за такав поступак директорке Вање Милић.

„Реч је о посебно одговорним пословима и људима који су у водоводу радили годинама са потребним квалификацијама. На њихова места су доведени људи које су обучавали отпуштени радници, два дана пре истека двогодишњег уговора, само са једним образложењем директорке да је то учињено по налогу ‘одозго’“, навео је Ђорђевић у писму министарки.

Он је за Бету рекао да запослени сумњају да су нови радници доведени по партијској и рођачким везама.

„Судећи по овом поступку испоставило се да је нови власник дела ПКБ-а, Ал Дахра бољи послодавац од државе која управља другим делом ПКБ-а, ПКБ корпорацијом која није продата“, рекао је Ђорђевић и додао да од министарке Атанасковић још није добио одговор иако је писмо послао пре четири дана.

Радници којима није продужен уговор годинама раде у водоводу који је својевремено изградио Пољопривредни комбинат „Београд“ (ПКБ) и опслужује десетак насеља око Падинске Скеле са око 25.000 становника.

Када је 2018. године продат део имовине ПКБ, фирми Ал Дахра из Уједињених Арапских Емирата држава је понудила програм по коме су радници добили отпремнине уз услов да дају отказ да би формирањем фирме новог власника враћани у радни однос на одређено време. Само мали број радника је одбио отпремнине и није раскидао радни однос, а у водоводу их је неколико.

Приликом приватизације држави је остао део ПКБ-а који послује као ПКБ корпорација која управља са око 12.000 хектара пољопривредног и грађевинског земљишта и водоводоводом, а у власништву су и два пластеника од по хектар земљишта која су била опремљена модерном технологијом, а сада су запуштени и не користе се.

Радник водовода коме је истекао уговор о раду и није примљен у стални радни однос иако има око 30 година стажа Војкан Вранић рекао је за Бету да су им нови радници на обуку додељени два дана пре него што су они престали да раде.

„Нови радници су неупућени и кажу ко их је довео у ПКБ корпорацију, по чему се може закључити да су запослени по партијској или фамилијарној вези“ , рекао је Вранић.

Директорка Милић је, према његовим речима, раније отпустила службу за одржавање водовода и сада ангажује приватне мајсторе па због сваког квара и пуцања цеви чека се на воду сатима.

Мештани Ковилова нису имали воду 30 сати због квара који се десио пре три дана, рекли су мештани тог насеља.

Бивши радници су рекли да је Београдски водовод и канализација својевремено одбио да прикључи тај водовод његовој мрежи због неопходних великих улагња, па се ПКБ корпорација са око 40 запослених радника сада бави водоснабдевањем и давањем земље у закуп Ал Дахри.

Бета/данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар