Почетна » ОВО ЈЕ ПОРАЖАВАЈУЋЕ: Чак 50 хиљада људи у СРБИЈИ ради и не прима ПЛАТУ!

ОВО ЈЕ ПОРАЖАВАЈУЋЕ: Чак 50 хиљада људи у СРБИЈИ ради и не прима ПЛАТУ!

од admin
0 коментар

Многи приватници у Србији не уплаћују никакве доприносе својим радницима.

Од око 1.800.000 запослених у Србији, најмање 50.000 њих ради, а уопште не прима плату.

Истовремено, бар 600 хиљада радника из приватног сектора плату прима са закашњењем од најмање месец дана, показује истраживање Асоцијације слободних и независних синдиката Србије.

Да је кашњење зарада код приватника у Србији постала свакодневица, потврђује и податак да свега 170 хиљада запослених у приватном сектору добије плату на време, у дан, док остали у просеку касне између три и 30 месеци.

Посебан проблем је, међутим, да тотово ниједан послодавац није одговарао за овакву врсту непоштовања уговора.

Стручњаци кажу да се радници јако ретко одлучују да се обрате надлежним инспекцијама због страха од отказа.

Председница Асоцијације слободних и независних синдиката, Ранка Савић, наводи да оволико кашњење у исплати плата осликава право стање ствари у нашој привреди.

– Редовност исплате зарада у јавном сектору је неупоредиво већа него у приватном сектору. Инпекција рада нема прецизне податке, јер реагује или по пријави синдиката или запосленог, или на основу контроле. Најгора ситација је у текстилној и прерађивачкој индустрији, затим у металској, а потом и у трговини и у медијима – истиче Савићева.

Она тврди да је најчешћи разлог за неисплаћивање зарада неливидност фирме, односно блокада рачуна.

– Блокада неке фирме је разлог због којег у око 90 одсто случајева радници не добијају плату. Међутим, у преосталих 10 одсто случајева ради се о насавесним послодавцима којима рачуни нису блокирани. Како би остварили што већи профит, газде знају и месецима да не исплаћују зараде – наводи Савићева.

Савићева истиче да не постоји ниједан случај где је послодавац одговарао због кашњења у исплатама.

– Послодавци по Закону у о раду могу да одговарају, додуше само прекршајно, али то се до сада није десило. С друге стране, и радници се плаше да их пријаве инспекцији због страха од губитка посла, тако да се сви врте у том кругу – истиче Савићева.

(Телеграф.рс / Информер)

Можда ти се свиди

Оставите коментар