Почетна » ОВО НИЈЕ ЗА СМЕНЕ, НЕГО ЗА КРИВИЧНЕ ПРИЈАВЕ Пумпали рачуне грађана да СМАЊЕ губитке ЕПС-а!

ОВО НИЈЕ ЗА СМЕНЕ, НЕГО ЗА КРИВИЧНЕ ПРИЈАВЕ Пумпали рачуне грађана да СМАЊЕ губитке ЕПС-а!

од admin
0 коментар

Интерна истрага у ЕПС утврдила је не само да је било грешака у очитавању струје већ и да је дошло до намерног накнадног увећања већ унетих података о потрошњи, сазнаје „Блиц“.

Другим речима, очитана потрошња са терена је коригована, а сумња се да је то урађено како би се смањили ефекти негативног пословања у неким организационим целинама „ЕПС дистрибуције“.

Због тога је в. д. директора ЕПС Милорад Грчић сменио четири руководиоца из овог система, и то директора Сектора за подршку тржишту и смањење губитака из Београда Жарка Шантрића, директоре огранака Краљево и Јагодина Срђана Ђуровића и Добрицу Милошевића, као и шефа Службе за контролу мерних места из Ниша Милоша Петровића. Поред њих, без функције је остало и четворо директора из ЈП ЕПС, чија је надлежност била повезана са дистрибуцијама, а то су директорка Сектора за бригу о корисницима ЕПС-а Соња Милојевић, директор Одсека за техничке услуге из Јагодине Миомир Паповић, као и руководиоци сектора за бригу о корисницима из Краљева и Крагујевца Миле Милошевић и Војкан Вучковић.

Њих осморо је засад пропусте око децембарских рачуна платило само функцијама, али како сазнаје „Блиц“, за неке ће се покренути и кривична одговорност.

– Интерна контрола је утврдила да су унети подаци о потрошњи струје преправљани накнадно и да су неки руководиоци имали намеру да оштете грађане. То се на конкретном примеру најбоље види. Наиме, уписан податак о потрошњи са једног бројила је био 687 киловата. Међутим, он је накнадно увећан за 93 киловата, па је потрошачу обрачунат дуг од 760 киловата. Ова, али и друге корекције указују на то да су руководиоци децембарску потрошњу увећавали у просеку за 20 до 30 одсто. Претпоставке су да је то урађено како би се смањили губици неких делова „ЕПС дистрибуције“ – објашњава извор „Блица“ из ЕПС.

Он додаје да прикупљени подаци указују на то да је све рађено организовано.

– Можда ова малверзација не би ни била уочена, јер они рачуне нису енормно увећавали. Међутим, план су им покварили људи који су очитавали бројила, који су лажно приказали да су бројила читали 1, односно 2. јануара, а у ствари су тај посао обавили са четири до пет дана закашњења. То је додатно неким потрошачима увећало рачуне, па су тако и уочене неправилности. Али неправилност је и што се неки људи сумњиве прошлости постављају на функције, попут Милоша П. из Ниша. Он је већ био притворен јер је нелегално прикључивао зграде на електричну енергију. У једној од тих зграда за ту услугу од инвеститора је добио стан. Уместо да буде склоњен, он је, након што је изашао из притвора, враћен на исто радно место – каже наш извор.

Нико из ЕПС није хтео званично да коментарише сазнања „Блица“, али Милорад Грчић својом изјавом за јавност их индиректно потврђује.

– Било је грешака и неправилности у самом очитавању, али и грешака које су правили одговорни људи у електродистрибуцијама, због чега ће бити смењени. Унутрашња контрола наставља рад, а битно је да се овакве појаве више не дешавају и да сви корисници буду обештећени.

Без гужви пред шалтерима

Гужву која је јуче била у шалтер сали ЕПС-а у Масариковој улици нису правиле рекламације, већ редовно плаћање рачуна. На шалтерима лево од улаза око 30 грађана чекало је да уложи рекламације на пристигле рачуне.

Дара Маринковић пожалила се репортерима „Блица“ да јој је децембарски рачун „безразложно увећан за 2.000 динара“.

– Рачун за струју ми никада не прелази 1.200 динара. Сама живим, бојлер само укључујем, веш-машину понекад… Сада ми је рачун 3.079 динара, а цео месец сам лежала, била сам болесна, нисам ни користила струју – љутито је изјавила ова Београђанка.

Осим на увећане рачуне, грађани су се жалили јер их запослени „терају да сами оду да фотографишу бројила, па да дођу да упореде“.

Мештанин Гроцке, такође је отишао да се жали на висину рачуна, али по његовим речима,  нису му дали никакав доказ да је пријавио рекламацију, па им је послао званично маил.

 

Блиц/Жиг Инфо

Можда ти се свиди

Оставите коментар