Почетна » Ово су најгори српски директори. Казна за лоше резултате? НЕ ПОСТОЈИ

Ово су најгори српски директори. Казна за лоше резултате? НЕ ПОСТОЈИ

од admin
0 коментар

И поред минуса који у неким јавним предузећима иде и до 140 одсто изнад плана, још ниједном менаџеру није дат отказ.

Санкције за директоре који праве минусе, а које су из Владе најављивали, остале су мртво слово на папиру.

Губитак „Србијагаса“ у првом тромесечју износи 977,5 милиона динара, тј. око 78 милиона евра, а ЕПС 20,9 милиона евра, тј. 28 одсто више него што је планирано, показује анализа Министарства привреде.

– Резултати у првом тромесечју не значе да ће се тренд наставити. Предузећа имају времена да до краја године поправе резултате – кажу у Министарству привреде.

Подаци говоре да се и те како има шта поправити. Истине ради, „Србијагас“ није евидентирао планирани приход по основу ефеката конверзије потраживања у капитал ХИП Азотара Панчево.

С друге стране, ЕПС остварује, процењује Министарство, губитке због последица поплава из 2014. и већих трошкова приступа и коришћења система за пренос електричне енергије.

Озбиљан минус у односу на план бележе и „Србијашуме“, и то чак 140 одсто већи него што су то предвидели. Планиран је минус од 69,8 милиона динара, док су остварена чак 168,4 милиона.

– Овај губитак је последица временских непогода које су изазвале појаву ледолома на подручју пет шумских газдинстава и довеле до застоја у редовном плану производње. Обилан снег током зиме онемогућио је да се у осталим производним деловима оствари планирани приход од продаје – објашњавају у Министарству привреде.

Минус бележе и „Србијаводе“, пре свега због кашњења с усвајањем програма пословања за ову годину, као и кашњења у реализацији планираних прихода.

Због мањих прихода од услуга транспорта сирове нафте, нето губитак у првом тромесечју има и „Транснафта“, 26,4 милиона динара више од планираног.

Смањена је и реализација прихода у ЈП Завод за уџбенике, за шта се верује да је сезонска појава, јер ће, како се очекује, већи приход бележити пред почетак школске године. За први квартал минус им је 113,6 милиона динара.

„Железнице Србије“ бележе и даље губитак, али је он седам одсто нижи од планираног.

Рекордер „Путеви Србије“

Међу предузећима која су планирала добитак у првом кварталу, а, ипак, остварила губитак као рекордер издваја се ЈП „Путеви Србије“, које је за прва три месеца ове године забележило губитак од 579,7 милиона динара.

Према образложењу, оно је имало смањену реализацију прихода и, у исто време, повећан обим одржавања путева првог и другог реда.

 

Г. Булатовић, БЛИЦ

Можда ти се свиди

Оставите коментар