Почетна » Пензионисао се у 34. години, ово је његова најважнија лекција

Пензионисао се у 34. години, ово је његова најважнија лекција

од admin
0 коментар

Пензионисати се у 34. години звучи као сан многих младих, али ретки међу њима у томе и успеју! У августу ове године Американац Брендон (крије своје презиме пензионисао се у 34. години и испричао како му је то пошло за руком.

Да би то остварио, млади човек који себе зове познатији као “Мад Фиентист” (фиентист, од “финанциал индепенденце”, у слободном преводу, неко ко штеди за рано стицање финансијске независности), одлучио је да живи без великих прохтева на селу у Вермонту, где је успео да уштеди и уложи око 70 одсто прихода после одбијања пореза.

Године 2014. Брендон и његова супруга – која не жели да се пензионише превремено и сама управља својим новцем – преселили су се Шкотску, где је он радио још неколико година и уштедео довољно новца да би могао да се пензионише у 34. години.

“Увек сам желео да будем ‘финансијски независан’, а не да се ‘превремено пензионишем’”, изјавио је он за “Бизнис инсајдер”. Никада нисам желео да престанем да радим, већ ми је циљ био да имам времена и слободу да се бавим стварима које су ми важне.”

Главна лекција „младог старца“

Међутим, током путовања до финансијске независности научио је драгоцену лекцију: није све у штедњи.

Уместо да се труди да уштеди онолико новца колико је замислио, он је почео да одваја превише.

“Постао сам толико задрт у настојању да уштедим да сам током тог процеса био врло несрећан”, каже он. “Нисам желео да радим ништа што је имало везе с трошењем новца. Хтео сам да остварим циљ што пре”, каже он.

Иако се залаже за финансијску независност, он упозорава да свако ко жели да оде раније у пензију треба да пази да не постане до те мере опседнут тиме да се потпуно изолује од других.

“Концентришите се на моћ коју стичете на том путу са свим тим новцем који штедите и искористите ту моћ да живот учините што бољим”, каже он. “Немојте жртвовати срећу због своте у банци.”

Одлазак у превремену пензију треба да ослобађа и даје моћ, а не да вас ограничава. Избегавајући све што има везе с трошењем новца, Брендон је почео да избегава пријатеље и лишио је себе малих ствари које доносе радост.

“Један долар више на рачуну у банци неће вас учинити срећнијим”, упозорава он.

Шонов план за „екстремну пензију“

Двадесетшестогодишњи аналитичар и блогер Шон, познат као Монеy Wизард, као 16-годишњак је почео да одваја новац који је зарадио на свом првом послу. Касније је прочитао књигу под насловом “Еарлy Ретиремент Еxтреме” (Екстремно рано пензионисање) Џејкоба Ланда Фискера и решио да стекне финансијску независност до 37. године. У 22. години је дипломирао финансије и економију и запослио се као финансијски аналитичар у Денверу, где је зарађивао 45.000 долара годишње. Одмах је с послодавцем уговорио тзв. 401к план, односно, инвестициони план којим запослени овлашћује послодавца да део његове плате уложи у инвестиционе фондове других компанија. Тада је одвајао пет одсто од плате, а данас, три и по године касније, Шонова плата износи 70.000 долара, а његов допринос у оквиру плана 401к достигао је 25 одсто.

Прошле године нето вредност његовог богатства достигла је 100.000 долара. Тада је покренуо блог “Мy Монеy Wизард”, како би поделио с другима искуства са свог амбициозног путовања до раног пензионисања.

бусинессинсидер.цом / М.А./Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар