Почетна » ПОЧЕЛА ПРИНУДНА НАПЛАТА Држава прва блокирала

ПОЧЕЛА ПРИНУДНА НАПЛАТА Држава прва блокирала

од admin
0 коментар

Почела принудна наплата потраживања предузећа без заштите. На списку: „Борели“, „Вршачки виногради“, ХИ „Жупа“…

У ПРИНУДНУ наплату, ипак је, кренула држава. И то прва. Иако су у Министарству привреде најављивали да она неће терати у стечај фирме које је до почетка јуна штитила од поверилаца, рачуни „у црвеном“ говоре другачије. Од 2. јуна скоро сва предузећа са списка 43 фирме којима је укинута „амнестија“, сад су у блокади. Већини је „рампу“ спустила Пореска управа, али и локалне самоуправе и јавна предузећа.

Порезници су покушали да дођу до новца „Јагодинске пиваре“. Зато је ова фирма јуче у блокади тешкој 272,2 милиона динара.

– Састаћемо се данас са министром привреде Жељком Сертићем – каже Лепомир Урошевић, представник Асоцијације слободних и независних синдиката. – Радници настављају штрајк у кругу фабрике. Блокирала нас је Пореска управа, а дугујемо доста и по судским пресудама из прошлости. Радни стаж нам није уплаћиван четири и по године, али су плате биле редовне. За нас унапред припремљени план реорганизације, које предлажу надлежни, није могућ, јер је рок прекратак.

Порезници су кренули и на „Београдску индустрију пива“. Они су у „црвеном“ 68,8 милиона динара. „Вршачки виногради“ су у блокади од 479 милиона динара. Слично је и са „Борелијем“, који је у „минусу“ 47,5 милиона динара. Само два дана раније директорка ове фирме била је убеђена да ће се са повериоцима споразумети.

– Нас су блокирали Крагујевац, Алексинац и још неколико градова, као и Војвођанска банка – објашњава Зорка Црногорац, директор „Борелија“.

– Блокирао нас је и „Фармаком“, који је у стечају.

Евиденција Народне банке Србије о принудној наплати показује да су обавезе од 546 милиона динара „закључале“ рачуне „Бетоњерке“, док је 514 милиона динара обавеза ХИ „Жупе“.

ОБАВЕЗЕ ИЗ ПРОШЛОСТИ

НИЈЕ поднет нов налог за блокаду рачуна, посебно „Јагодинске пиваре“, него је активиран налог за извршење из ранијих година, што нема директне везе са Пореском управом – објаснили су јуче у Пореској управи. – Наиме, престанком заштите извршења код одређеног броја предузећа из процеса реструктурирања, реактивирани су налози за принудну наплату из претходног периода.

С. Б. – З. Р.   Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар