Почетна » Половину ваучера узели пензионери

Половину ваучера узели пензионери

од admin
0 коментар

Државну дотацију за одмор у Србији узело 32.000 грађана, од чега је чак 16.000 најстаријих. Поклон од 5.000 динара троше углавном у бањама

ПЕНЗИОНЕРИ у Србији најзаинтересованији су за одлазак на дотирана летовања, уз ваучере које додељује Влада Србије. Од почетка године за њих се пријавило 32.000 грађана, од чега је више од 16.000 пензионера. Ваучер, у вредности од 5.000 динара, највише се користио за одмор у Пролом бањи.

Према подацима Министарства туризма, грађанима су на располагању 582 угоститељска објекта, у којима могу да летују. Уз пензионере, за овакав одмор пријавило се и 8.334 запослених, чија примања не прелазе 60.000 динара. Ту су и незапослени, њих 2.220. Ваучере су тражили и ратни и војни инвалиди, пољопирвредници, али и грађани који имају право на туђу негу и помоћ.

– До сада се највише пријавило људи из Београда, Новог Сада, Ниша, Крагујевца, Панчева, Зрењанина и Чачка – наводе у ресорном министарству. – А, од дестинација, најтраженије су, уз Пролом бању, Бања Ковиљача, Златибор, Луковска бања и Копаоник.

Како каже Томислав Момировић, председник Скупштине удружења ХОРЕС, подела ваучера, којима држава стимулише домаћи туризам, јесте добра, али је окренута пензионерима и људима са ниским примањима.

– То није мера државе за оне људе који иду на море и у иностранство – сматра Момировић. – Свакако, ваучери су добра ствар, али не покривају широк спектар туризма. Нарочито ако се зна да сваке године туристи из Србије изнесу нешто више од милијарду евра, путујући по иностранству. То је огроман финансијски одлив.

Према његовим речима, у Србији је потребно подстицати објекте и дестинације, које могу да замене одлазак на море, а, нажалост, мало се ради на њиховом развијању.

– Потребна је приватизација хотелских објеката у бањама и на планинама – сматра Момировић. – Једноставно, држава не може бити главни инвеститор, јер то нема никакву перспективу.

ПЛАНОВИ

МИНИСТАРСТВО туризма планира да до краја године подели око 46.000 ваучера. Уз то, идеја је да се до децембра 2016. године пријави 500 хотела и угоститељских објеката у Србији, где ће моћи ваучери да се искористе.

Ј. СУБИН    Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар