Почетна » ПОРЕЗ НА ИМОВИНУ: За рату од 5.000 камата 775, плус казна 50.000!

ПОРЕЗ НА ИМОВИНУ: За рату од 5.000 камата 775, плус казна 50.000!

од admin
0 коментар

Грађанима који не плате порез на имовину до данас биће наплаћена годишња затезна камата од 15,5 одсто по дану кашњења и прекршајна казна.

Рок за уплату треће рате пореза на имовину истекао је данас, а грађанима који овај трошак нису измирили биће обрачуната затезна камата, која сад износи 15,5 одсто годишње, а обрачунава се дневно. На примеру рате од 5.000 динара, затезна камата износила би око два динара по дану кашњења, односно 775 динара годишње.

Новина је и што локалне самоуправе више не морају да шаљу опомене дужницима, већ одмах покрећу прекршајне пријаве за кашњења уплате, где казне износе од 50.000 динара па навише.

На висину пореза за ову годину већ су се жалили многи грађани, само у Београду било је 100.000 жалби од 700.000 пореских обвезника, а надлежни у управама прихода тврде да ће већу суму морати да издвоје само они који не живе на адреси на којој имају кућу или стан, и за некретнине у екстразони.

Екстра зона

Ипак, према подацима до којих је дошао Курир, плаћање овог намета најтеже ће пасти Београђанима којима је порез на имовину већи за 16 одсто у односу на претходну годину. У Крагујевцу је овај порез повећан само у екстра зони, и то за пет одсто, док су Нишлијама испоручена решења увећана за два до четири одсто, у зависности од зоне у којој се некретнина налази. Према тврдњама локалних порезника, у Новом Саду пореска глоба није мењана у односу на лане, док је у Суботици намет смањен.
– Највиши порез за стан од 50 квадрата за оне који у њему не живе износи 12.929 динара у првој зони, односно 6.464 динара за обвезнике који живе у стану. За стан исте квадратуре прошле године је најнижи порез износио 1.699 динара, а највећи 13.033 динара – каже Анка Трифуновић, секретар Секретаријата локалне пореске администрације у Суботици. У Секретаријату за финансије Београда кажу да је порез на имовину грађана већи за око 16 одсто него прошле године.

Скупље некретнине

– То је у највећој мери резултат повећања цена непокретности у зони у 2015. у односу на просечне цене непокретности у истој зони за 2014 – кажу у том секретаријату. У Пореској управи Крагујевца тврде да је порез на имовину повећан само у екстра зони, док је у свим осталим смањен за 0,2 до 15 одсто у зависности од зоне.

Бизнис на удару
ЗА ЛОКАЛЕ ПОРЕЗ ВЕЋИ 30 ОДСТО

Нина Илић, шеф Одсека локалне пореске администрације Ниша, каже да за станове површине 50 квадрата у том граду није било повећања пореза у односу на прошлу годину.
– Порез је повећан за око 30 одсто за пословни простор у петој и шестој зони. За куће у другој, трећој и четвртој зони и станове у другој зони у просеку је порез већи за око четири одсто, док за станове у четвртој зони повећање износи око два процена. За остале врсте непокретности и остале зоне повећања пореза није било, већ смањења од два до 20 одсто – тврди Илић.

ЧИЊЕНИЦЕ

Олакшице

Стопа амортизације за 2015. је 0,80 одсто годишње, а највише 40 процената
Порез се може умањити за 50 одсто, а највише до 20.000 динара обвезнику који живи у опорезованој некретнини
Жалба на висину пореза за 2015. износи 430 динара

Рокови

Порез на имовину плаћа се у четири рате – до 18. фебруара, до 15. маја, до 15. августа и до 15. новембра
Информације о пореском задужењу обвезници могу да затраже у надлежним одељењима Управе јавних прихода општине којој плаћају порез.

 

Славица Томчић, Курир

Можда ти се свиди

Оставите коментар