Почетна » „Поскупљења можда већ појела повећање минималне зараде“: Синдикати би нови износ минималца могли да траже већ у марту

„Поскупљења можда већ појела повећање минималне зараде“: Синдикати би нови износ минималца могли да траже већ у марту

од Други Пишу
0 коментар

Секретар Већа Савеза самосталних синдиката Србије (СССС) Зоран Михајловић рекао је да су поскупљења комуналија и неких производа, можда већ „појела“ повећање минималне зараде за 2025. годину и да ће синдикати пратити цене и можда, већ у марту наредне године, затражити ново повећање те зараде.

„Када смо тражили повећање ‘минималца’ за 2025. годину имали смо у виду да ће од септембра, са почетком рада школа, почети поскупљења, пре свега школског прибора и комуналија. Пратићемо раст цена и можда, већ у марту затражити повећање минималне зараде“, рекао је Михајловић агенцији Бета.

Подсетио је да ће се већа минимална зарада исплаћивати од јануара следеће године, а већи рачуни ће се плаћати, већ од септембра ове године.

„Они који ће примати минималну зараду су, вероватно већ на ‘нули’ или чак можда у ‘минусу’ јер су поскупљења појела то повећање. Понавља се иста пракса. Даљим поскупљењима ће допринети и суша“, рекао је Михајловић.

Минимална зарада за 2025. годину договорена је на Социјално-економском савету између представника Владе Србије, реперезентативних синдиката и послодаваца и износиће за 2025. годину 53.592 динара.

Представници Владе Србије су нови износ минималне зараде поредили са вредношћу минималне потрошачке корпе и то за мај ове године, када је коштала око 53.500 динара и изједначење тих вредности прогласили „историјским достигнућем“.

Синдикати су, на почетку преговора тражили повећање минималне зараде са 47.000 динара, колико износи ове године, за 25 до 30 одсто или на око 62.000 динара, а Влада Србије је прво понудила девет одсто, па пристала на 13,7 одсто повећања.

Prodavnica cene Foto:Nova.rs

Бета/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар