Почетна » ПОСКУПЉУЈУ ПИЋЕ И ГОРИВО Влада најавила повећање акциза

ПОСКУПЉУЈУ ПИЋЕ И ГОРИВО Влада најавила повећање акциза

од admin
0 коментар

Са првим даном нове године, због повећања акциза, можемо очекивати поскупљење горива и свих алкохолних пића.

Предлог измене Закона о акцизама, који је усвојила Влада Србије, већ је ушао у скупштинску процедуру и требало би да буде усвојен по хитном поступку.

Он предвиђа за течни нафтни гас повећање акцизе за динар по литру, за дизел овај намет ће бити већи за четири динара, а за безоловни бензин 2,5 динара по литру.

На који начин ће се то одразити на малопродајну цену горива засад нико са сигурношћу не може да каже. Милан Ракић из Удружења власника приватних бензинских станица за „Блиц“ каже да може да се деси да гориво и не поскупи.

– Повећање акциза иде на терет малопродајне цене, али пошто је она виша него у окружењу, значи да можемо да сачувамо малопродајни ниво како не бисмо оптерећивали купце. Посебно зато што цена сирове нафте пада, а с друге стране, има простора да се сачува овај ниво и у самој маржи која је довољно велика – каже Ракић.

Он, међутим, напомиње да ће све зависити од кретања цене сирове нафте и курса долара. Ако ту дође до негативних кретања, онда треба очекивати поскупљење.

– У том случају, са овим повећањем акциза дизел би рецимо могао да поскупи не за четири већ за око пет динара. Исто важи и за бензин и гас, чија би цена била увећана за око три, односно два динара – каже Ракић и додаје да би гориво у Србији било јефтиније бар за 10 динара да држава не наплаћује ПДВ на дажбину.

Од 1. јануара биће повећана и акциза на сва алкохолна пића.
Први пут овај намет биће наплаћен и за нискоалкохолна пића, и то 21 динар. Предлог је, такође, да се акцизе на алкохолна пића увећају у просеку за два одсто.

Бојана Анђелић    Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар