Почетна » ПРАВЕ НАС БУДАЛАМА 15 ГОДИНА: Дизел у Србији најскупљи у региону!

ПРАВЕ НАС БУДАЛАМА 15 ГОДИНА: Дизел у Србији најскупљи у региону!

од admin
0 коментар

Нафташи се правдају да је проблем у великим државним захватањима, а стручњаци апелују да је најгоре што возачи пред далеко путовање.

Ко на путу за море сипа 38 литара „ултра дизела“ на некој од македонских пумпи на ауто-путу, мораће да за то плати – 3.700 динара, преведено у нашој валути. Уколико, пак, возач одлучи да исту ту количину пазари на некој од пумпи поред нашег друма, ово „задовољство“ коштаће га – чак 5.600 динара! Разлика у цени по литру, и када се погледа званична статистика, између две земље је чак 50 динара!

Цене нафте последња два месеца, са мањим осцилацијама последње недеље, вртоглаво падају. Ипак, вредност дизела на пумпама у Србији није се много померила и испратила овај тренд, па је ово гориво и даље убедљиво најскупље у региону, ако се не рачуна Албанија!

Фото: Профимедиа

Нафташи се правдају да је проблем у великим државним захватањима, а стручњаци апелују да је најгоре што возачи пред далеко путовање, када им је битно да прођу што јефтиније, могу да ураде јесте – да наточе цео резервоар на пумпи на ауто-путу. Тамо су, по правилу, цене највеће.
– Цене горива у Србији су у паду већ месец и по дана – каже Томислав Мићовић, генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије. – Вредност горива на пумпама пала је у односу на прошлу недељу за још око 50 пара. Распон између максималне и минималне малопродајне цене ауто-гаса је чак девет динара. Исти тренд цена бележи се и на тржиштима осталих земаља у региону.

Дебело јефтинији у Македонији

Просечне малопродајне цене дизел горива сведене на евро у чак осам земаља су готово једнаке, у распону је свега десет евроценти. Србија, ипак, има сличне цене дизела као Албанија, Румунија и Словенија, а кроз ове земље наши путници далеко ређе иду. Дизел је, међутим, много јефтинији у суседној Македонији, Црној Гори, БиХ и Хрватској, у које се много чешће путује. Чак је и у Грчкој литар дизела повољнији, па се испостави да се возачима осетно више исплати да, када се враћају са летовања, напуне резервоаре пре уласка у Србију.

– Једино се издвајају по нешто вишој цени дизела Албанија и нешто нижој Македонија – додаје Мићовић.- Разлике у цени бензина су нешто веће, али је редослед земаља непромењен. Ако се посматрају земље у које наши возачи нешто чешће путују, и даље је бензин најскупљи у Грчкој, Словенији и Хрватској, а најјефтинији у Македонији, Босни и Херцеговини и Бугарској.

Тренд смањења цена због пада вредности нафте, о чему сведочи и статистика, и код „комшија“ је слабо заступљен. У Србији је бензин осетно појефтинио, па возачи долазе у нелогичну ситуацију да је дизел, који би по правилу требало да буде повољнији – егал са ценом бензина.
Код нас влада неписано правило да се на цену нафте позива само када гориво поскупљује јер је то онда добар изговор за подизање цена на пумпама – каже Бобан Атанацковић из АД „Нафта“.- Када нафта пада, као да то нико не види.

Гас повољнији зими

Када је у питању цена гаса, садашња вредност нафте утицаће на плаћање „плавог енергента“ тек за девет месеци. Ипак, како је „црно злато“ падало осам недеља заредом, појефтињење гаса ће закачити и ову грејну сезону и требало би да потрошачима донесе ниже рачуне за грејање на овај енергент.

Пола резервоара у буџет

Будући да је смањење малопродајних цена горива последица само смањења компанијског дела цене, државни удео изражен у процентима стално расте. У Србији у просеку 54,6 одсто од цене једног литра бензина иде држави. Удео државног захватања у цени дизела је 53,7 одсто, а ТНГ 48,8 одсто.

(Вечерње новости)

Можда ти се свиди

Оставите коментар