Почетна » ПРЕКО НАШИХ ЛЕЂА: Држава частила Ер Србију са 10 милијарди!

ПРЕКО НАШИХ ЛЕЂА: Држава частила Ер Србију са 10 милијарди!

од admin
0 коментар

Влада Србије је директно компанији обезбедила државну помоћ од 8,5 милијарди динара и опростила дуг према београдском аеродрому од 1,5 милијарди динара, показују званична документа.

Без државне помоћи од 10 милијарди динара, или око 83 милиона евра, компанија „Ер Србија“ завршила би прошлу годину с губитком од скоро 79,6 милиона евра, уместо са исказаним профитом од 3,4 милиона евра, показују званична финансијска документа о пословању ове компаније објављена на сајту Агенције за привредне регистре.

Наиме, Влада Србије је директно „Ер Србији“, на челу са директором Данетом Кондићем, обезбедила државну помоћ од 8,5 милијарди динара, и то је ова компанија званично признала у консолидованом финансијском извештају. Уз то, Влада Србије је званичном одлуком опростила дуг „Ер Србије“ према Аеродрому „Никола Тесла“ од 1,5 милијарди динара или 17,6 милиона долара. „Ер Србија“, иначе, тренутно дугује Аеродрому око 2,7 милијарди динара.

Економиста Александар Стевановић каже за Курир да је Влада Србије давањем државне помоћи и опраштањем дугова покрила губитак „Ер Србије“, компанији у којој арапски „Етихад“ има 49 одсто власничког удела.
– Уз то уништавају и Аеродром, ова фирма сада проживљава тешке дане – истиче он.

Државна помоћ, коју ће, према плану реструктурирања, „Ер Србија“ добијати и ове и следеће године, може направити додатне проблеме српском авио-превознику са Европском комисијом, која већ спроводи истрагу да ли овом компанијом управља „Етихад“ или Србија.
– Уколико се испостави да „Етихад“ води главну реч, „Ер Србија“ неће моћи да лети у европске земље као до сада по споразуму о отвореном небу, што значи да ће летети мање. У том случају за „Ер Србију“ важиће уговори које је са европским земљама потписала матична земља „Етихада“, а то су Уједињени Арапски Емирати – каже саговорник Курира упознат са истрагом.

„Ер Србија“, али и министарства привреде и финансија и Директорат за цивилно ваздухопловство нису одговорили на питања Курира у вези с државном помоћи и последицама по европским споразумима.

Европска комисија
ЧЕКАМО ПАПИРЕ СРПСКИХ ВЛАСТИ

У Европској комисији кажу за Курир да са српским властима раде на процени власништва и ефективне контроле у „Ер Србији“:
– Комисија се нада да ће истрага бити завршена што је пре могуће, али и даље добијамо и очекујемо документа од српских власти како бисмо могли да завршимо нашу процену.

Помоћ „Железара Смедерево“
ДРЖАВНИ КРЕДИТ ОД 110 МИЛИОНА €

Лидер покрета Доста је било Саша Радуловић изјавио је јуче да је Влада Србије у децембру 2014. дала смедеревској „Железари“ државну помоћ од 110 милиона евра, што је половина новца који је држава уштедела смањивањем пензија.

Влада је „Железари“ прошле године опростила и дуг од 36 милиона евра који је имала према Агенцији за финансирање извоза.

Да би се обезбедио кредит за „Железару“, узето је 2,8 милијарди динара за подстицање регионалног развоја, 3,3 милијарде из средстава за стартап кредите, 676 милиона намењених за запошљавање радника који су остали без посла у транзицији, 427 милиона намењених претварању иновација у производ, 1,7 милијарди за подстицање квалитета угоститељске услуге, 63 милиона за кредитирање прехрамбене индустрије и 96 милиона из Фонда за заштиту животне средине.

 

Владимир Спасић,Курир

Можда ти се свиди

Оставите коментар