Почетна » Прогноза: Седам намирница које ће највише поскупети до краја године

Прогноза: Седам намирница које ће највише поскупети до краја године

од Други Пишу
0 коментар

До краја године очекује се поскупљење различитих намирница, а америчко министарство пољопривреде у својој прогнози навело је о којим је намирницама реч.

Према америчком министарству, цене хране у фебруару 2022. биле су 7,9 одсто више него у фебруару 2021, а као примарни узрок повећања цена наводи се сукоб у Украјини.

Шта ће поскупети?
Због поремећаја у ланцу снабдевања, али и климатских промена, ово је попис намирница које би могле највише да поскупети до краја године:

Масти и уља – Очекује се да би масти и уља могли бити скупљи за 6 до 7 одсто.

Свеже воће – Очекује се поскупљење од 5 до 6 одсто.

Свеже поврће – Очекује се поскупљење од 1 до 2 одсто.

Прерађено воће и поврће – Очекује се поскупљење од 4,5 до 5,5 одсто.

Шећер и слаткиши – Очекује се поскупљење од 3 до 4 одсто.

Житарице и пекарски производи – Очекује се поскупљење од 3 до 4 одсто.

Безалкохолна пића – Очекује се поскупљење од 3,5 до 4,5 одсто.

Рат и климатске промене
Како пише Бусинесс Инсидер, један од главних узрока поскупљења јесте рат у Украјини. Руска инвазија на Украјину изазвала је несташицу ђубрива, пореметила пољопривреду у целом свијету и довела до повећања цена.

Осим рата, на поремећај цена утицале су и климатске промене. Наиме, чак и пре руске инвазије, погоршана климатска криза отежавала је снабдевање храном.

УН је раније известио да ће током следеће три деценије “снабдевање храном и сигурност хране бити озбиљно угрожени ако се мере за решавање климатских промена и рањивости прехрамбеног система на климатске промене подузму у малом или никаквом опсегу.”

Непредвидиви временски обрасци могу наштетити производњи хране. На пример, порастом температуре мора и океана долази до поремећаја у снабдевању рибом.

Н1 Загреб, Бусинесс Инсидер/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар