Почетна » Радници Гумопластике штрајкују глађу

Радници Гумопластике штрајкују глађу

од admin
0 коментар

У погону фабрике Гумопластика у селу Кленике недалеко од Бујановца радници данас почињу штрајк глађу.

Готово 60 запослених је у тоталној обустави рада још од децембра прошле године јер им држава као већински власник фабрике ни годину дана од када су се пријавили за социјални програм исти није уплатила. Осим тога, држава запосленима у Гумопластици дугује више од 12 милиона динара за зараде јер су радници тужили и добили на суду државу која им је годинама уназад плаћала зараде знатно ниже од прописаног минималца. Плате запосленима у овој фабрици која се бави прерадом гуме, пластике и метала биле су између 8.000 и 15.000 динара.

Због тога су 43 радника тужила послодавца и сви имају правоснажне пресуде на основу којих би требало да добију 7,2 милиона динара зато што су годинама, закључно са 2016, примали много мање од законског минимума. Вештачењем је утврђено да држава дугује и 31 раднику који нису тужили послодавца и то 5,4 милиона динара.

Они, међутим, данас штрајк почињу пре свега због тога што још нису дошли на ред за исплату социјалног програма.

– Пре месец дана смо најавили блокаду пута, али нам то нису дозволили, потом су нас позвали на састанак у Министарство, али како помака нема договор је да од понедељка ујутру од 7 часова ступимо у штрајк глађу у погону у селу Кленике – председник синдиката УГС Независност у овој фабрици Славољуб Ристић.

Одлуку којом се утврђује програм решавање вишка запослених за ову годину Влада је усвојила у априлу, али радници Гумопластике иако је требало да се нађу на списку за исплату још нису стигли на ред.

У Министарству рада за Данас су пре месец дана рекли да се средства одобравају на основу поднетог захтева са потребном документацијом, а када ће и да ли ће Гумопластици бити одобрена средства за решавање вишка запослених зависи од наведеног друштва. Они су тада истакли како ово предузеће још није доставило допуну потребне документације.

Влада септембра 2017. на седници одлучила да у овој фирми покрене приватизацију. Министарство привреде је октобра прошле године расписало јавни позив за прикупљање писмених понуда о заинтересованости за куповину, али од тога није било ништа.

Република Србија има више од 85 одсто удела у власништву Гумопластике. Према подацима Агенције за привредне регистре ова фабрика је прошлу годину завршила у минусу од 1,48 милиона динара, а годину пре тога минус у каси био је 3,9 милиона динара.

Љ. Буквић  Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар