Почетна » РОК 1. НОВЕМБАР Немате зимске гуме – казна до 800.000!

РОК 1. НОВЕМБАР Немате зимске гуме – казна до 800.000!

од admin
0 коментар

Сва возила у Србији би од уторка, 1. новембра, требало да имају зимске гуме, јер ако вас на путу затекну снег и лед, а ви сте без зимске опреме и полиција вас ухвати, мораћете да платите новчане казне које се крећу од 6.000 до 800.000 динара!

– Наиме, уколико прође први новембар и дође до стварања зимског покривача, а ви немате зимску опрему, уследиће новчана казна за возача – ако је власник физичко лице казна је од 6.000 до 20.000 динара, док је за правна лица износ казне од 100.000 до 800.000 динара – каже за наш лист Дамир Окановић, директор Комитета за безбедност саобраћаја и додаје:

– Уколико је на коловозу снег, лед или поледица, зимске пнеуматике морају да имају путничка возила са до девет места за седење и теретна највеће дозвољене масе до 3,5 тона. Пнеуматици морају бити на свим точковима, а дубина шаре најмање четири милиметра. Зимске гуме морају имати и теренска возила.

Окановић саветује возаче да се на време обезбеде, јер је вожња без зимске опреме веома скуп спорт.
– Ако немате зимске гуме, возило се сматра технички неисправним. А ако дође до саобраћајне незгоде због недостатка зимске опреме, осигурање ће исплатити штету оштећеном, али ће онда тражити од власника и возача возила који нема зимске пнеуматике да исплати ту штету – упозорио је он.

О врстама услуга и ценама говорио је за наш лист Предраг Вучковић, који сматра да је пре свега због безбедности важно набавити адекватне гуме од 1. новембра.

– На тржишту постоји велики избор, од најјефтинијих домаћих, до најскупљих увозних, па се у зависности од произвођача и величине цене крећу од 4.000 до 18.000 динара. За “пунто класик”, који је код нас највоженији ауто, једна зимска гума кошта 3.850 динара, а монтажа исте 350, што значи да би укупан трошак замене пнеуматика био 16.800 динара.

Док би, на пример, возач “шкоде” за замену све четири гуме требало да издвоји минимум 32.000 динара. Просечни трошкови монтаже, демонтаже и балансирања гума су око 500 динара, док дубина шаре не сме бити мања од четири милиметра – каже он и истиче да возачи треба да буду свесни да зимска гума није неопходна само у случају падавина, већ да је веома битно користити зимске пнеуматике по влажном коловозу, али и када је потпуно суво при ниским температурама.

 

Ј. Митровић, Ало

Можда ти се свиди

Оставите коментар