Почетна » Избори „погурали“ лакшу легализацију

Избори „погурали“ лакшу легализацију

од admin
0 коментар

 

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић пре неколико дана је изјавио да је план надлежних да се легализација заврши до 2023. године, односно да је потребно да се тај процес убрза, јер више од два милиона људи још није решило то питање. Досад је решено свега 20 одсто захтева за легализацију, а министар Момировић тврди да је циљ државе да то питање реши до рока који је навео „јер 90 одсто људи који имају проблем са легализацијом су они који су поштени и који су кроз процес желели да реше своје елементарно право на кров над главом“.

У ресорном министарству Данасу нису одговорили како ће изгледати конкретно решење које треба да убрза легализацију нити колико ће коштати такса за легализацију и да ли је реално да се целокупан процес оконча до рока који је навео министар Момировић.

Оно са чим се спекулише у јавности је да власт планира да легализацију обави до рока који је себи поставила тако што ће сва нелегална градња до 2015. године аутоматски бити укњижена у катастар као и да ће се елиминисати административне одредбе које успоравају легализацију.

Економиста Милан Р. Ковачевић каже за Данас да се власт у Србији одлучила на овакав потез због предстојећих избора у жељи да дође до гласова власника бесправно подигнутих објеката.

– Уместо да се уведе ред у ову област и у потпуности дестимулише дивља градња, како би и требало, тако што би све без дозвола било порушено надлежни код нас дозвољавају легализацију таквих објеката. На тај начин они који дижу нелегалне објекте не само да се не дестимулишу да то чине већ се напротив подстичу јер пракса показује да ти објекти једног дана могу бити легализовани. Међутим од успостављања реда и уређене државе властима у Србији је ипак важнија корист на изборима – сматра Ковачевић.

Потпредседник Грађевинске коморе Србије Горан Родић с друге стране каже да све нелегалне објекте који су подигнути како би њихови градитељи у њима живели моментално треба легализовати.

– На тај начин грађани би објекте које су градили да реше своје стамбено питање могли да продају. То би повећало промет на тржишту продаје некретнина. У том циљу је потребно поједноставити и убрзати административне послове и онемогућити успоравање тог процеса које постоји и због нестручности надлежних. Важно је да и такса коју одређује држава за легализацију буде симболична. Разлог је тај што су људи који су подизали нелегалне објекте за становање слабе платежне моћи односно њихов животни стандард је низак и они не би могли да плате скупе таксе – закључује наш саговорник.

Г. Влаовић   Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар