Почетна » Како живе отпуштени радници Геокса: Страх, чекање и крцкање 460 евра

Како живе отпуштени радници Геокса: Страх, чекање и крцкање 460 евра

од admin
0 коментар

 Када су медији који сарађују са Владом у петак, 13. августа пожурили са „ексклузивним сазнањем“ да је свих 1.227 радника Геокса добило новац који је председник Александар Вучић обећао неколико дана раније приликом посете Текласу у Владичином Хану, исти ти радници су се масовно јављали локалним медијима и дописницима националних, са коментарима да им „никакве паре нису легле“. Тек неколико сати касније, из Министарства финансија стигла је и званична потврда – Влада је усвојила закључак, свих 1.227 радника добијају по 53.965 динара, исплата се врши преко Поштанске штедионице.

Радници са којима смо разговарали су новац углавном већ подигли и распоредили – уџбеници и школски прибор за децу, рата за кредит, дуг аутомеханичару, дуг у локалној продавници, или једноставно – да „преспоје“ док се не снађу.

„Као што нас нико није обавестио о отказу него смо све прво са друштвених мрежа сазнали, тако нам нико у петак није ни јавио где и како да подигнемо ту помоћ. Они се све лепо договоре, нас шетају тамо-вамо, ми се нервирамо, они се сликају и дају изјаве и сви срећни и задовољни. Јесте, али док не потрошимо паре, после ко зна како ћемо да се сналазимо“ – започиње једна од бивших запослених у Геоксу, која је радила у производњи.

Сада су сви у истом „сосу“. Од трудница којима службеници Националне службе за запошљавање приликом пријаве „само што нису рекли ‘какве везе има што си трудна’“, преко административних радника које нико не помиње а не желе преквалификације и посао „на траци“, самохраних мајки које не знају чиме ће платити кирију за септембар до оних којима банке дишу за вратом због кредита – код свих редом влада ишкевање, неизвесност и али и страх да своје име и презиме или иницијале поделе са медијима.

„Није ми конкретно нико рекао да не смем да говорим за медије, али ја нисам глуп, знам како могу да прођем. Предао сам ЦВ за посао у Текласу, шта ако ме не позову кад виде да се жалим, разумете, шта ће им неко ко много прича“ – започиње.

Овај млади Врањанац се за посао у Текласу, који ће према најавама власти најпре запослити 250 бивших радника Геокса, а до марта наредне године 600, пријавио прошле недеље и још увек нема повратну информацију.

„Међу радницима се прича да они сад отпуштају своје раднике који су на боловању или им не продужавају уговоре“, каже он и додаје да његове бивше колеге масовно одлазе из Врања у Владичин Хан да носе пријаве за посао, као и да је неколицина већ примљена.

Како каже, „нервира се јер нико званично не саопштава критеријуме док круже гласине ко је погодан за запошљавање а ко не“:

„Тако ја чекам док слушам како запошљавају само брачне парове, или људе преко којих иде осигурање за целу породицу, или самохране мајке итд. Ја не издржавам никог, нисам ожењен, немам породицу, али то ли значи да немам право да радим, или да нећу довољно добро да обављам задужење, не разумем?“, пита се.

„Кроз моје руке су пролазили папири, ни у лудилу не бих помислио на катанац“

Док је цео свет прошле године стао, Геокс је „мање-више“ наставио да извози и послује, каже за портал Нова.рс један од бивших административних радника који се неколико дана од отказа суочио са проблемима са здравственим осигурањем, јер су му услуге врањског Здравственог центра биле неопходне пре него што је на кућну адресу добио отказно решење.

„Колега је имао сличан проблем, али њему се посрећило да му решење стигне баш тог дана кад је сређивао то око књижице. Све је хаотично, као да немам довољно стреса“, каже он и додаје да „ни у лудилу и сну не би помислио да ће Геокс ставити катанац овде“ јер су папири у које је имао увид указивали на добро пословање, као и да није имао „план Б“.

Према његовим речима, заблуда је да су Италијани који су овде били у менаџменту били информисани о свему и знали да ће погон бити затворен, јер се један од њих „жалио да не зна треба ли да задржава стан у Врању, и да му нико ништа конкретно не јавља“.

„Једно велико ‘не знам’ а нас (административне раднике) нико не помиње, сви причају о пословима у другим фабрикама. Да ме не разумете погрешно, али како ја сад да идем негде у производњу, па то је пораз. Нити то знам да радим нити сам се за то школовао“, искрен је овај Врањанац, који додаје да им медији „ових дана много досађују, а није им ни до чега“.

Ни до чега, а камо ли до изјава за медије није ни трудницама са којима смо разговарали. Искуства су свакој слична, приликом пријаве на евиденцију Националне службе за запошљавање, махом добијају одговор: „Како за све остале, тако и за вас“.

„Другарици само што нису рекли ‘шта има везе што си трудна’…чекамо, видећемо. Надам се да ћемо бар колико-толико бити у предности али смо све у неизвесности. Било је предлога да о проблемима све заједно, и труднице и породиље, причамо за медије али је било коментара да ће нас сигурно политички злоупотребити и онда смо одустале“, објашњава ова млада жена.

„Теклас сигурно преузима погон, Влада притиска да то буде до 15. септембра“

Погон Геокса у Индустријској зони сигурно ће преузети хански Теклас, тврди некадашњи радник менаџмента, али сумња да ће се то десити до средине септембра, када је власт најавила. Како је објаснио, ток траје цео поступак ликвидације, неколицина је још увек у радном односу, јер је неопходно средити документацију, побринути се о машинама, опреми итд.

„Само што су Италијани много спори, то ће сигурно потрајати. Ко зна кад ће Теклас то преузети, надам се до краја године“.

У међувремену, у збрињавање отпуштених укључио се и Град Врање, који је одржао два састанка са локалним привредницима, који би након преквалификације могли да приме нове раднике, а према речима градоначелника Врања др Слободана Миленковића планирано је решавање судбине 600 радника.

У понедељак, 16. августа, Град је и званично расписао Јавни позив за учешће у финансирању програма обуке на захтев послодавца у 2021. години, који подразумева учешће у финансирању обуке за незапослена лица на евиденцији филијале Националне службе за запошљавање у Врању.

Тако ће град сваком послодавцу који на обуку прими неког са бироа плаћати месечну накнаду од 14.000 динара по особи која се обучава, као и трошкове превоза за долазак и одлазак на место обуке, а позив је отворен до 30. августа.

Сања Петров   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар