Почетна » Ковачевић: Поскупљење струје треба да прикрије губитке ЕПС

Ковачевић: Поскупљење струје треба да прикрије губитке ЕПС

од admin
0 коментар

 

Агенција за енергетику је саопштила да је одобрила Електропривреди Србије повећање цена електричне енергије те ће просечни рачуни за струју бити увећани за 122 динара.

С обзиром да је у овом тренутку просечан рачун за струју 3.600 динара, од 1. фебруара скочиће на 3.722 динара.

Како пише Данас, иако из Агенције за енергетику у образложењу своје одлуке наглашавају да је “и након ове корекције цена струје у Србији и даље значајно нижа од цена у земљама региона и Европе” стручна јавност сматра да, с обзиром на ниска примања грађана Србије као и чињеницу да епидемија коронавируса и даље траје, Електропривреда Србије никако не би требало да повећава цене струје у јеку грејне сезоне када се електрична енергија знатно више троши.

Данак сиромаштва је да се велики број домаћинстава у Србији греје на струју те њима свако њено поскупљење веома тешко пада.

“У Србији су плате и пензије већине грађана ниске и због тога без обзира што је цена струје у нашој земљи нижа него у региону и што ЕПС мора да има средства за одржавање својих погона не би требало да до поскупљења долази током грејне сезоне као што ће то сада бити случај”, каже за Данас Војислав Вулетић, генерални секретар Удружења за гас Србије.

Он додаје да постоји простор да ЕПС уштеди кроз смањење губитака у дистрибутивној мрежи, као и кроз спречавање крађе електричне енергије.

“На тај начин би у случају да мора да дође до поскупљења струје оно свакако било мање него што је то сада случај”, објашњава Вулетић.

Економиста Милан Р. Ковачевић сматра да је поскупљење струје од 1. фебруара супротстављено социјалним интересима осиромашених грађана Србије.

“Одлука да струја поскупи у јеку грејне сезоне је донета плански како би ЕПС инкасирао што више новца наплатом рачуна. Као таква она је потпуно супротстављена интересима социјалне правде. Други циљ је да се повећањем цене стекну новчана средства како би се прикрила чињеница да,због тога што није обављена адекватна реорганизација, ЕПС постиже веома лоше пословне резултате и трпи губитке”, истиче Ковачевић.

Данас/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар