Почетна » Радници крагујевачког Фијата очекују нови модел 500Л

Радници крагујевачког Фијата очекују нови модел 500Л

од admin
0 коментар

 

Иако је будућност Фијатове фабрике у Крагујевцу неизвесна, менаџмент још не излази у јавност са званичним информацијама о новом моделу, коме се сви надају и који би загарантовао будућност фабрике и радних места за неколико стотина људи, који у овом тренутку примају 65 одсто плате.

Према речима главног повереника синдиката Независност у Фијату Зорана Станића, радници су тренутно на плаћеном одсуству до 13. јануара, када се очекује наставак производње. Он напомиње да је извесно да ће фабрика наставити са радом из три разлога:

Први је тај што смо добили 13. плату. Неко ко планира да затвори фабрику или има финансијских потешкоћа, не исплаћује запосленима додатни бонус у виду 13. плате. Друга ствар, од добављача смо чули да се за ову и наредну годину најављују за Фијат велике поруџбине, рекао је Станић.
Додао је да је, ипак, део запослених у страху пошто у последње време круже приче да се фабрика у Србији затвара и да се сели у Бразил, Русију, Италију или Пољску, али да о томе нема званичних информација.

Станић напомиње да су крајем претходне године производне линије у крагујевачкој фабрици потпуно испражњене, што се до сада није дешавало и да се нада да ће се кренути са производњом новог хибридног модела фијат 500Л, а за две године и потпуно новог модела.

У 2021. години смо произвели нешто више од 20.000 аутомобила, што је више у односу на претходну годину, а очекујемо да ће тај план производње бити и у овој години. Радници су током прошле године просечно радили пет радних дана у месецу, што је нека уобичајена динамика, објашњава Станић.
Последње две године актуелна је светска криза у аутомобилској индустрији, као и проблем са несташицом микрочипова који се уграђују у возила, додаје Станић, али каже да је, ипак, оптимиста.

Ми добијамо делове на време. И друге земље, чак и фабрике у Немачкој и Француској су у проблему, а ми за сада радимо, колико толико, навео је он.
Фијат 500Л је већ годинама једини модел који се производи у крагујевачкој фабрици у Србији. Прошле године штрајковали су радници Фабрике Фиајт пластика производи бранике за аутомобил Фијат 500Л. Представници њиховог синдиката тврдили су да руководство Фијата у Торину које је власник две трећине фабрике у Крагујевцу жели нове субвенције од Владе Србије.

Нова економија/Глас шумадије

Можда ти се свиди

Оставите коментар