Почетна » САМО НАМ ЈОШ ОНА ФАЛИ: Србију удара нова СЕКА

САМО НАМ ЈОШ ОНА ФАЛИ: Србију удара нова СЕКА

од admin
0 коментар

Ако кинеска криза ескалира и прелије се на светска тржишта, то би за Србију значило још веће задуживање, пад стандарда и незапосленост.

Ако акције на светским берзама наставе да падају, свет би могао да се суочи са новом великом светском економском кризом (СЕКА), што би за Србију значило да барем још десет година не би могла да изађе из беде и сиромаштва, упозоравају домаћи стручњаци, тумачећи црне прогнозе иностраних колега.

Економиста Милан Ковачевић каже да ако се кинеска берза не буде ускоро стабилизовала, свету прети нова економска криза, слична оној из 2007, која је нанела несагледиве последице по целу Европу, па и Србију.

 

Последице по Србију

 

– Кризу која се тренутно дешава Србија неће осетити у директном смислу јер наша земља нема велики извоз у ту земљу. Последице ће се пре свега осетити у виду кинеских инвестиција у Србију јер ће Кинези, у амбијенту привредног пада, од тога вероватно одустати. Међутим, са друге стране, све развијене земље је имају и немогуће је да Немачка осети ту кризу, а да нас то не дотиче. Но, до главног проблема би дошло ако би се ова криза наставила јер би то могло да доведе до нове светске кризе, а то за Србију значи још десет година животарења, односно наставак пада животног стандарда, још већа задуживања и незапосленост – закључује Ковачевић.

Ипак, Народна банка Кине јуче је снизила референтну каматну стопу и обавезне резерве банкама ради покретања кинеске привреде, чије је посустајање и изазвало хистерију на берзама. Реакција Кинеза је делимично стабилизовала берзанске индексе широм света, али познати светски аналитичари сумњају да ће ове мере зауставити претећу кризу. Тако је утицајни медијски магнат Руперт Мардок упозорио да се тржишта широм Европе и даље руше.

Ако кинеска криза ескалира и прелије се на светска тржишта, то би за Србију значило још веће задуживање, пад стандарда и незапосленост

– Не падају само цене акција већ падају и цене уопште. Да ли је то привремена корекција или знак да се ближи велика глобална криза? – упитао је Мардок. Ни Бернард Оу, тржишни стратег сингапурске фирме ИГ, не верује да ће стабилност, која се делимично вратила на азијска тржишта сировина, потрајати.
– Не бих се кладио да ће потрајати. Главни фактор на тржиштима биће потез кинеских власти, односно њихова одлука да ли да интервенишу и умире берзе – рекао је он за стране медије, са чим се слаже и аналитичар брокерске куће „Перегрин енд Блек“ Маркус Хубер, који каже да је опоравак кинеске берзе само кратког даха.
– Европске берзе благо су се опоравиле. Такво кретање акција је, међутим, можда кратког даха, будући да су деонице у Кини наставиле да тону – навео је Хубер.

 

Пркосе кризи
КИНЕЗИ БИ ДА ГРАДЕ ЛУКУ У БОРЧИ

Кинеска компанија „Чајна харбор инџиниринг компани“ заинтересована је за изградњу нове луке на левој обали Дунава, у близини моста Земун-Борча, објавило је Министарство грађевинарства. Студија изводљивости за тај пројекат могла би да буде завршена до краја септембра, а кинеска компанија већ је отпочела геотехничка истраживања како би се дошло до неопходних економских показатеља.

Снима ситуацију… Душан Вујовић

 

Mинистарство финансија
ПАЖЉИВО ПРАТИМО

 

У Министарству финансија тврде да пажљиво анализирају и прате дешавања на светским финансијским тржиштима, која су везана за девалвацију јуана и кретања кинеске привреде.
– Заједно са другим релевантним министарствима и НБС анализирамо могуће евентуалне утицаје на српску привреду и домаћу валуту – поручили су у Министарству и додали да је макроекономска ситуација у Србији засад стабилна.

НБС
БЕЖЕ ИНВЕСТИТОРИ

У НБС наводе да се негативни ефекти у Србији засад ограничени и односе се на одлив инвеститора, чија су средства пласирана на нашем тржишту са веома кратким роковима.
– Пратимо дешавања и спремни смо да реагујемо. У том смислу у понедељак смо продали десет милиона евра на међубанкарском девизном тржишту како бисмо ублажили краткорочне осцилације курса динара у односу на евро – додају у НБС.

Пропаст Амерички економски Нострадамус предвиђа
У ОКТОБРУ ПУЦА ЕВРО, А ЕВРОПСКА УНИЈА СЕ РАСПАДА

Катастрофичан економски сценарио предвиђа и контроверзни амерички економски аналитичар Мартин Армстронг, који тврди да ће 1. октобра почети прави европски економски слом – ЕУ ће се распасти, евро ће колабирати, берзе ће доживети крах, камате ће порасти. Укратко, како каже, догодиће се највећа финансијска криза у историји човечанства и трајаће наредних 10 до 15 година.
– Француска ће се побунити против политике штедње и резова и прва ће напустити тај модел, а за њом ће поћи и друге државе ЕУ и на крају – Немачка. Јапан ће бити следећа домина која ће пасти. Велике своте капитала прећи ће у САД и америчка берза ће профитирати, али не задуго – сматра Армстронг.

Чињенице
ЦРНИ ПОНЕДЕЉАК

Шангајска берза 24. августа доживела највећи пад вредности од 2007.
300 најјачих фирми на берзи изгубило преко 440 милијарди фунти

 

Р. Кантар,Владимир Спасић,Фото: Дадо Ђилас, КУРИР

Можда ти се свиди

Оставите коментар