Почетна » СКАНДАЛ Извршитељима доступни сви рачуни: Блокираће нам и штедњу како би наплатили дуг

СКАНДАЛ Извршитељима доступни сви рачуни: Блокираће нам и штедњу како би наплатили дуг

од admin
0 коментар

Од 1. октобра приватним извршитељима биће доступни подаци о свим рачунима грађана у банкама, а новац ће моћи да блокирају и ако је у питању орочена штедња.

Законом о платним услугама, који ће почети да се примењује сутра, предвиђено је, наиме, постојање јединственог регистра рачуна физичких и правних лица.

Захваљујући оваквој бази, укупно 209 извршитеља у Србији лакше ће наплаћивати дуговања грађана за комуналије јер ће од централне банке добијати податке о свим рачунима грађана у банкама у Србији. Ове информације користиће код наплате дуговања за струју, воду, грејање, телефон, кабловску телевизију, али и у случају дуговања по основу алиментације и заосталих зарада…– Извршитељи ће сада моћи од НБС да писменим дописом траже податке о бројевима девизних или динарских текућих и штедних рачуна. Уколико дужник има отворене рачуне у банкама, извршитељ ће донети закључак о принудној наплати и послати га банци. Банка ће потом морати да блокира одређен новац и да га пренесе на рачун извршитеља или повериоца. Након намирења главног дуга, камате и трошкова поступка, извршитељ ће моћи да наплати и своју награду – прецизирала је за „Блиц“ Светлана Манић, заменица председника Коморе извршитеља.

Манић каже да ће извршитељи моћи да наплате и са штедног рачуна грађана на којем је новац орочен. Банка ће у том случају блокирати одређена средства, а новац ће бити скинут с рачуна у моменту кад истекне орочење. У НБС кажу за „Блиц“ да ће регистар садржати податке о власнику рачуна, податке о лицу овлашћеном за располагање новцем, као и податке о рачуну. Регистар неће садржати информације о стању и променама на рачуну.

– Ови подаци неће бити јавно објављени и биће доступни надлежним судовима, МУП-у, Пореској управи, извршитељима и органу надлежном за контролу девизног пословања – истичу у НБС.

Финансијски форензичар Мирослава Миленовић каже да подаци о рачунима грађана у банкама говоре много о њиховим власницима.

– Токови новца су форензичарима најважнији и готово увек су полазна тачка за истраживање корупције или криминала – каже Миленовић и напомиње да у пракси многи државни службеници могу да злоупотребе податке уколико то хоће.

Држава да не задире у приватност
Повереник за информације Родољуб Шабић каже за „Блиц“ да је више пута упозоравао да држава треба мање да задире у приватан живот и личне податке грађана.
– Ако закон каже да и извршитељи могу да имају увид у рачуне грађана, онда немам шта да причам – рекао је он.

Сузана Лакић    блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар