Почетна » Списак пореских обавеза које треба платити у фебруару: Пазите да не закасните, јер следе строге казне

Списак пореских обавеза које треба платити у фебруару: Пазите да не закасните, јер следе строге казне

од Други Пишу
0 коментар

Кашњење у измиривању пореских обавеза од ове године ће се, према најавама порезника, строже кажњавати, али да би избегли плаћање пенала и камата обвезницима је на располагању детаљан календар Пореске управе према којем могу да планирају плаћања и подношење документације у датим роковима.

Први датум у фебруару на који упозорава Пореска управа је понедељак, 6. фебруар, до када је рок за достављање обавештења о закљученим уговорима по основу естрадних програма у претходном месецу. Обавештење се доставља на обрасцу ОЗУ.

Такође, послодавци који запошљавају особе са инвалидитетом до истог датума треба да доставе извештаје на обрасцу ИОСИ о извршењу обавезе за претходни месец и уплати средстава.

Следећи битан датум у Пореском календару је 10. фебруар до када је неопходно да се поднесе пореска пријава и плати порез на премије неживотних осигурања за претходни месец. Пријава се подноси на обрасцу ПП-ППНО.

До 10. у месецу подноси се пореска пријава и плаћа ПДВ за претходни месец од стране пореског дужника из члана 10. Закона о ПДВ. Пријава се подноси на обрасцу ПП ПДВ.

Петак, 17. фебруар, је рок до ког је потребно измирити већи број пореских обевеза. Прва се односи на привреднике који обављају самосталну делатност и њихову обавезу плаћања доприноса на приходе за претходни месец, као и за први квартал 2023. године, пише Бизнис.рс.

Плаћање доприноса за први квартал до 17. фебруара имају и пољопривредници.

Свештеници и верски службеници, као и домаћи држављани запослени у иностранству и инострани пензионери до истог датума требало би да плате доприносе за претходни месец.

Пријавом на обрасцу ПП ОД-О оснивачи, односно чланови привредног друштва, подносе пореску пријаву и плаћају доприносе за обавезно социјално осигурање за претходни месец.

Привредници који су испунили један од услова за стицање статуса ПДВ обвезника који претежно врши промет добара у иностранство до 17. фебруара подносе образац ПИД ПДВ 1 за јануар.

И аконтација пореза на добит правних лица за претходни месец, као и пореза на приходе од самосталне делатности, мора бити плаћена до 17. фебруара.

Foto:Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Овај датум је, према календару Пореске управе, и последњи рок за измиривање неколико обавеза везаних за акцизе. Пре свега, плаћа се обрачуната акциза за период од 16. до краја претходног месеца. Затим, обавезно је и подношење пореске пријаве за обрачун акцизе за претходни месец, на обрасцу ПП ОА, као и достављање пријаве о обрачуну акцизе на електричну енергију за крајњу потрошњу за претходни месец на обрасцу ПП ОАЕЛ и плаћање акцизе.

За сам крај фебруара остављена је обавеза плаћања доприноса за обавезно социјално осигурање за неисплаћене зараде за јануар 2023. године. До истог датума, 28. фебруара, потребно је платити обрачунате акцизе за период од 1. до 15. дана у месецу.

Казне за неизмирене пореске обавезе

Порезници апелују на обвезнике да на време измирују своје обавезе, јер уколико се порез не плати на време почиње да се обрачунава затезна камата за неблаговремено плаћене јавне приходе. Предвиђене су новчане казне од 250.000 динара за правно лице и од најмање 50.000 динара за предузетнике. Уколико привредник добије две прекршајне пријаве у року од 24 месеца, може му бити изречена и казна забране обављања делатности од шест месеци до три године.

Према речима пореских саветника, привредници ће уз казне добијати и опомене да неплаћене обавезе измире у року од пет дана, чак и у случају да грешка није била намерна.

Бизнис.рс

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар