Почетна » СРБИЈА ОТПЛАЋУЈЕ ЈАВНИ ДУГ КиМ Уместо Приштине вратили смо дуг од 580 милиона €

СРБИЈА ОТПЛАЋУЈЕ ЈАВНИ ДУГ КиМ Уместо Приштине вратили смо дуг од 580 милиона €

од admin
0 коментар

Наша земља и даље отплаћује велики део спољних обавеза КиМ. До 2041. године мораћемо да измиримо преостале рате вредне 352 милиона

СПОЉНИ јавни дуг Косова и Метохије и даље отплаћује Србија. Према подацима Народне банке Србије, преостало је још 352,05 милиона евра главнице, која треба да се намирује све до 2041. године. Када се урачуна и камата, овај износ лако може да достигне и милијарду евра.

– У периоду од 2002. до 31. августа 2015, Република Србија отплатила је део јавног спољног дуга који се односи на кориснике са територије КиМ, по основу главнице и камате, у укупном износу од око 580,13 милиона евра. Од тога се 171,06 милиона евра односи на главницу и 409,07 милиона евра на плаћену камату – речено је „Новостима“ у Народној банци Србије.

Део јавног спољног дуга, који о року доспећа редовно сервисира Република Србија, односи се на дуг Косова и Метохије за обавезе настале по основу уговора закључених између седамдесетих и деведесетих година двадесетог века према Светској банци (ИБРД), Париском и Лондонском клубу поверилаца, Европској инвестиционој банци (ЕИБ) – сада обавезе према Европској унији и Влади Кувајта.

– Обавезе према Европском удружењу железница (Еурофима) отплаћене су 2007, а према Банци за развој Савета Европе (ЦЕБ) 2011. За сада нису регулисане обавезе Републике Србије према Влади Либије и бившој Чехословачкој (клириншки дуг) – истичу у НБС. – Према расположивим подацима Народне банке Србије, са стањем на дан 31. августа 2015, део јавног спољног дуга Републике Србије који се односи на обавезе дужника и корисника са територије КиМ, а који ће доспети у периоду од септембра 2015. до 2041, по основу главнице износи око 352,05 милиона евра.

Највећи део преосталог јавног дуга Косова и Метохије односи се на Париски клуб поверилаца – више од 200 милиона евра, а потом на Лондонски клуб поверилаца, више од 100 милиона евра.

Држава Србија не отплаћује, у име Косова и Метохије, само део дуга према Светској банци, са чијом је отплатом престала у 2009. години. Подсетимо, Косово је прогласило независност у 2008. години, а потом је примљено у Светску банку. Република Србија је о престанку отплате тог дела дуга обавештена једноставно – писмом из централе у Вашингтону.

ПОДАЦИ

ПРЕМА званичним подацима министарства финансија Косова, укупан јавни дуг ове самопрокламоване државе износи 649 милиона евра. Од тога се 330,59 милиона евра односи на спољни дуг, у којем највећи део, око 187 милиона евра, чини управо тај дуг према Светској банци из периода старе Југославије.

Д. И. КРАСИЋ        Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар