Почетна » Шта све предвиђа Меморандум који су потписале Србија и Кина: Међу многим договорима, „пала“ и сарадња у области рударства

Шта све предвиђа Меморандум који су потписале Србија и Кина: Међу многим договорима, „пала“ и сарадња у области рударства

од Други Пишу
0 коментар

Меморандум о разумевању у области геологије и рударства, који је потписан приликом посете председника Кине Си Ђинпинга Србији, предвиђа координацију Београда и Пекинга у области гео-истраживања, односно рану детекцију и процену капацитета минералних и других геолошких ресурса. Додатно, подразумева и развој и унапређење информационих система из области геологије и рударства.

Најављена је и сарадња академских и истраживачких институција у овој области, као и сарадња националних институција из области геологије и рударства кроз заједничко учешће у међувладиним телима.

Ова сарадња ће се, како се наводи у меморандуму, остваривати кроз билатералне посете, размену посета и обуку стручњака из области геолошких истраживања и рударства и запослених у државним и другим институција, реализацију заједничких пројеката, заједничких семинара, као и кроз друге облике сарадње који могу узајамно бити договорени између страна.

Подаци и информације који буду добијени кроз реализацију заједничких пројеката, као и научни и технолошки резултати пројеката сарадње који се буду спроводили у оквиру овог Меморандума ће се објављати или чувати у тајности, у складу са спроразумом о сарадњи које су обе стране постигле пре спровођења сваког појединачног пројекта, предвиђа меморандум, а преноси Нова економија.

Области сарадње између две државе биће и „размена искустава“ која се односе на „примену савремених технологија“ у области геолошких истраживања и одрживе експлоатаације минералних сировина, санације и рекултивације деградираних површина, примене зелених извора енергије, геолошких експеримената и тестирања.

Још неке од области у којима ће сарађивати Србија и Кина су и поређење националних политика и размена искустава у реализацији стратешких циљева у рударском сектору, усвајање најбољих пракси, промоцију „рударске визије“, унапређење одговорног и одрживог рударства, као и унапређење „животних услова локалних заједница са посебним освртом на здравље и безбедност људи у срединама захваћеним експлоатацијом“.

Приликом боравка кинеског председника у Београду, Србија и Кина потписале 28 докумената о сарадњи.

Један од њих је и Меморандум о разумевању у области геологије и рударства између Министарства рударства и енергетике Србије и Министарства природних ресурса Кине.

Меморандум, чије одредбе не производе обавезе по међународном праву, већ, како се наводи у самом документу, имају за циљ да допринесу продубљивању и јачању билатралних односа, потписали су министарка рударства и енергетике Србије Дубравка Ђедовић Хандановић и Ванг Гуангуа (Wанг Гуангхуа), министар природних ресурса Народне Републике Кине.

„Главни циљ овог меморандума је промовисање, унапређење и проширење сарадње између страна (Кине и Србије) у области геологије, рударства, санације и рекултивације деградираних површина, примене зелене енергује, заштите животне средине, размене информације и сарадње научних и стручних институција, заједничких дискусија и консултација на високом нову, као и кроз развој потенцијално нових заједничких пројеката“, пише у документу који је Нова економија добила путем захтева за приступ информацијама од јавног значаја.

Меморандум, како се наводи, остаје на снази пет година и може бити продужен пет година уз обострану писану сагласност обе стране.

Такође, наводи се и да свака од страна може у било које време може раскинути овај меморандум дајући шаст месеци раније писано обавештење другој страни.

Si Đinping i Aleksandar Vučić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Нова економија/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар