Почетна » Стан греју скупље, фирму јефтиније

Стан греју скупље, фирму јефтиније

од admin
0 коментар

Нова уредба Владе Србије, али и нижа цена гаса, од почетка октобра мењају рачуне за топли дом. У Зрењанину повољније, α у Крагујевцу “ужаренο”

НОВА уредба Владе Србије, која ће почети да се примењује од октобра, промениће цене грејања у већини градова наше земље. Методологија, која има за циљ да смањи разлике између цена у различитим местима Србије, донеће у већини случајева – скупље грејање за домаћинства, а јефтиније за привреду.

Како је већина топлана у земљи у власништву локалне самоуправе, градови и општине махом су сами доносили одлуке о висини рачуна за топлији дом. Тако се дешавало да цена даљинског грејања постане и корисно средство за – убирање политичких гласова.

– Идеја је да се једном јединственом методологијом обрачунавају трошкови у целој Србији – каже Милован Лечић из Удружења топлана Србије. – Чак и када се донесу измене, локалне самоуправе доносе последњу одлуку да ли ће их усвојити.

Тако ће становници Зрењанина, прикључени на систем ЈКП “Градска топлана”, грејање од 2. октобра плаћати за око 10 одсто мање него претходних месеци. “Градска топлана”, наиме, како објашњава Меланија Лојпур, портпарол овог предузећа, добила је сагласност Већа града Зрењанина за нову предложену цену варијабилног дела цене грејања од 5,43 динара по киловат-часу.

У Новом Саду, у ЈКП “Новосадска топлана”, наводе како још увек раде на калкулацији предлога нове цене грејања, у складу са Уредбом Владе Србије за одређивање цене снабдевања крајњег купца топлотном енергијом.

– Као и све топлане у Србији, у обавези смо да до 1. октобра оснивачу доставимо предлог цена топлотне енергије формиране у складу са методологијом коју утврђује ова уредба – кажу у “Топлани”. – Тренутна цена топлотне енергије за грејање за стамбене потрошаче износи 98,01 динар по квадратном метру, односно 5,4 динара по киловат-часу, за утрошену енергију и 241,70 динара по киловату, за инсталисану снагу, за пословне и потрошаче који грејање плаћају по потрошњи.

Крагујевачка “Енергетика”, која даљинским грејањем снабдева око 20.000 домаћинстава и већину привредних објеката у граду, поднела је захтев градској управи за корекцију цена. Према том захтеву, грејање за домаћинства требало би да поскупи за 8,4 одсто, док ће за привреду цена бити умањена за 9,7 одсто.

Цена грејања стамбеног простора у Лесковцу, уколико предлог Топлане буде усвојен на Градском већу, за кориснике где се обрачун врши по метру квадратном биће већа за 0,05 одсто, док ће власници пословног простора исту услугу плаћати 20 одсто мање. Због овог умањења лесковачка Топлана ће остати без годишњег прихода од 40 до 50 милиона динара.

Последица Уредбе Владе је да ће домаћинства у Ужицу услугу даљинског грејања плаћати скупље 12 одсто, а привредници јефтиније чак 43 одсто.

НОВА ЦЕНА И У БЕОГРАДУ

Београђани ће од октобра имати нове цене грејања због усвајања нове методологије за обрачун. Ипак, подаци “Београдских електрана” показују да ће топли дом бити скупљи за 0,43 динара по квадрату.

ПЛАТИ КОЛИКО ПОТРОШИШ

Лесковачка топлана ће од ове сезоне примењивати и обрачун по испорученој енергији. Градском већу је предложено да потрошачи који имају самосталне мераче у становима плаћају 4,37, док ће загревање пословног простора коштати 5,46 динара по киловат-часу. На то треба додати и фиксне трошкове који ће се плаћати током целе године.

Е. В. Н.    Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар