Почетна » СТРУЧНА ЈАВНОСТ НЕ ВЕРУЈЕ ПРЕВИШЕ Обећање премијера Вучића о повећању плата и пензија

СТРУЧНА ЈАВНОСТ НЕ ВЕРУЈЕ ПРЕВИШЕ Обећање премијера Вучића о повећању плата и пензија

од admin
0 коментар

Премијер Србије Александар Вучић поновио је своје обећање да „ће се ићи, на повећање пензија и плата у јавном сектору“ након разговора са Међународним монетарним фондом у августу. Вучић је нагласио да ће то повећање ићи полако и биће „на чврстим ногама како се не би оштетиле јавне финансије“.

Стручна јавност пак не верује превише премијеровим обећањима и истиче да је реч о изјавама са политичком конотацијом које треба да амортизују незадовољство народа.
– Вучић је свестан да је одлука о смањену плата и пензија за 10 одсто веома непопуларна и стога његову најновију изјаву о томе да ће се радити на њиховом повећању треба посматрати као политички маркетинг како би се умирили грађани – каже за Данас Бранко Павловић, приватизациони саветник.
Према његовим речима до повећања плата и пензија неће доћи већ ће једнократно бити повећана примања у неким секторима.
– Постоји могућност да се једнократно повећају плате просветарима, здравственим радницима и можда још неким категоријама. Реч је о суми која ће износити између пет до седам хиљада динара. Ако се израчуна колико су радници којима је плата смањена изгубили досад јасно је да то једнократно повећање неће имати било какав ефекат. Потпуно је бесмислено најављивати једнократно повећање плата у неким секторима ако се зна да се Србија пред Међународним монетарним фондом обавезала да ће у наредне две године такође смањивати плате у износу од пет одсто. Према томе Вучићеву изјаву треба посматрати само као маркетиншки потез – сматра наш саговорник.
Махмуд Бушатлија, експерт за страна улагања наглашава да је тешко проценити за колико Влада намерава да подигне плате и пензије али да свеједно то неће подићи стандард живота грађана.
– Премијерове изјаве свакако имају политички карактер, а реално посматрано питање је колико има простора да се плате и пензије подигну, односно врате на ранији ниво. Оно што је извесно је да то није начин да се поправи економска ситуација у земљи и побољша животни стандард. Да би то учинила Влада би требало да оспособи привреду и омогући јој несметани рад како се никад више не би посегнуло за мером попут смањења пензија које су људи зарадили током свог службовања. Такође, Влада би требало да предузме и законске мере за сузбијање негативног деловања трговачких монопола који дижу цене својих производа у кризним ситуацијама. То би биле истинске мере које би требало применити. Повећање плата и пензија, ако до тога заиста и дође, неће имати ефекат ако се зна да нас очекују већи рачуни за струју који ће сигурно довести и до поскупљења прехрамбених и других производа – закључује Бушатлија.

Без назнака о ефекту

– Основни проблем је што надлежни у Министарству финансија и Влади Србије никада нису изашли у јавност са јасном анализом какви су бенефити за економију постигнути смањењем пензија и плата. Другим речима, нико није објаснио каква је корист од уштеда ако је истовремено смањена куповна моћ грађана. Да ли је тај потез на било који начин позитивно утицао на српску економију питање је на који надлежни органи досад нису дали одговор – истиче Бушатлија.

 

Г. ВЛАОВИЋ, Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар