Почетна » Сума коју су тајкуни из Србије изнели за само 11 година је БАСНОСЛОВНА

Сума коју су тајкуни из Србије изнели за само 11 година је БАСНОСЛОВНА

од admin
0 коментар

Из Србије је од 2000. до 2011. године, према јединим доступним проценама, преко офшор компанија извучена 51 милијада долара.

Омиљена офшор дестинација српских богаташа: Кипар

Овај податак објавио је пре три године Међународни конзорцијума за истраживачко новинарство, иста организација која је разоткрила и аферу „панамски папири“, објавивши имена истакнутих светских политичара, бизнисмена и јавних личности који су оснивали офшор фирме, често коришћене за обављање тајних пословних аранжмана и избегавање плаћања пореза.

Они су тада у Србији након 15 месеци истраживања установили да су домаћи бизнисмени блиски властима преко офшор фирми на туђе име куповали багателно предузећа у Србији и на тај начин изнели више десетина милијарди долара. Оваквом анализом и проверама домаће законодавство није се бавило.

Једини званични податак који стиже из државне институције, Агенције за привредне регистре, јесте да је у Србији најмање 1.100 предузећа повезано са офшор зонама и да је Кипар омиљена дестинација српских бизнисмена.

Документи панамске агенције показали су да су њени клијенти били и бројни српски бизнисмени. Међу њима су Зоран Дракулић, Вук Хамовић, Војин Лазаревић, Милан Поповић, Миодраг Костић, Срђан Шапер, супруга Мирослава Мишковића…

Ограничити пореске рајеве

Економиста Млађен Ковачевић каже за „Блиц“ да је тешко контролисати офшор фирме и спречити да новац заврши на рачунима у иностранству уместо у државној каси.

– Они то легално раде. Једини начин да се такво пословање сузбије јесу међународне мере које ће пореске рајеве ограничити или забранити. Та жеља постоји, али знате како кажу – може да буде, ал‘ не мора да значи – каже Ковачевић.

Б. Анђелић   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар