Почетна » ГРАФИКА Цене горива дивљају у Хрватској и Црној Гори, а у Србији?

ГРАФИКА Цене горива дивљају у Хрватској и Црној Гори, а у Србији?

од admin
0 коментар

 

Хрватска
Од поноћи је гориво у Хрватској званично поскупело. Велика светска криза нафте диктира ситуацију и у нашем региону, а хрватске власти биле су приморане да повећају цене, што су грађани дочекали са великом дозом беса. Очекивано, новим скоком цена Хрватска је постала земља са најскупљим горивом у региону и тако практично натерала своје становнике да решење потраже у околним земљама, попут Босне и Херцеговине.

Цена бензина Еуросупер 95 по литру износи 1,5 евра, Еуросупер 98 1,58 евра, док је цена дизела 1,52 евра.

Србија
Грађани наше земље већ годинама имају велики проблем са прилично високим ценама горива, у односу на животни стандард, а ситуација у овом моменту неће постати боља. Иако су цене горива расле неколико пута током протеклог периода, није искључено да нас због светске кризе очекује још једно погоршање стања. Цена Еуросупер 95 бензина у Србији износи 1,4 евра по литру, Еуросупер 98 бензина 1,5 евра, док дизел можете наћи по цени од 1,3 евра по литру.

Црна Гора
Цене горива у Црној Гори сутра ће бити повећане 13. пут ове године. Постоји очекивање да би цене горива до краја године могле да достигну рекордну цену у последњих 20 година.

„Све то може довести до ланчане реакције која ће условити раст свих цена у земљи, прехрамбених артикала, свих услуга везаних за превоз, такси услуга, трошкова аутобуског превоза, што ће за последицу имати галопирајућу инфлацију и удар на стандард свих грађана, без обзира за кога гласају“, рекао је Мирко Станић, посланик у црногорском парламенту.

Цена Еуросупер бензина 95 по литру тренутно износи 1,36 евра, Еуросупер бензина 98 је 1,39 евра, док је цена дизела по литру 1,19 евра.

Словенија
Иако Словенија као најуређенија земља овог поднебља успева да одржи цене горива релативно стабилним, није искључено да ће актуелна криза погодити и њене становнике. Када је реч о Словенији, ситуација је мало другачија у односу на остатак региона. Наиме, животни стандард и просечне плате у овој земљи неупоредиво су веће у односу на њене комшије. Према томе, и разлика у ценама горива би морала да буде очигледна, иако то није случај. Цена бензина Еуросупер 965 по литру износи 1,26 евра, цена бензина Еуросупер 98 је 1,46 евра, док дизел по литру кошта 1,3 евра.

Босна и Херцеговина
Тренутни рај за све грађане Србије и Хрватске када је о гориву реч има најниже цене у целом региону. Стога не чуди да су возачи из Хрватске похрлили у комшилук након што су цене драстично поскупеле. У Босни и Херцеговини можете набавити бензин Еуросупер 95 по цени од 1,16 по литру, бензин Еуросупер 98 кошта 1,2 евра, док је цена дизела 1,1 евро по литру.

Анђела Крстовић  Нова

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар