Почетна » ТОЛИКО НАМ ДОБРО ИДЕ ДА: Четвртина грађана на мору није била дуже од 10 година, а одлазак у ресторан за већину је луксуз

ТОЛИКО НАМ ДОБРО ИДЕ ДА: Четвртина грађана на мору није била дуже од 10 година, а одлазак у ресторан за већину је луксуз

од admin
0 коментар

Четвртина грађана Србије дуже од 10 година није била на летовању, а више од половине то чини једном или два пута годишње уз велика одрицања. Највећи број грађана због недостатка новца не практикује ручкове у ресторанима, а култура, књиге и биоскоп су на последњем место.

То је показала анкета коју је спровео „Блиц“ на свом сајту, а у којој је учествовало 1.493 посетилаца. Судећи по резултатима до којих смо дошли, може се закључити да Срби немају тако добар стандард да два пута годишње проводе одмор ван куће, да редовно купују ствари које им нису нужне, али ипак се нађе пара за одлазак на пиће са пријатељима.

Летовања или зимовања

Према нашој анкети, сваког лета „обавезно“ на море иде 39 одсто грађана, док 13 одсто то може себи да приушти сваке друге године. Око 24 одсто испитаника изјаснило се да ретко кад може да иде на летовање, док је исто толико посетилаца нашег сајта рекло да дуже од деценије нису били на мору.

Више од половине грађана, чак 55 одсто, одлазак на летњи одмор не може приуштити без великих одрицања, а како су навели, реч је о веома скромним летовањима. Око 17 одсто анкетираних навело је да летовања плаћа на рате или за то подиже кредит, док се свега 28 одсто испитаника изјаснило да без икаквих устезања одлази на море.

– На море идем сваке друге године. Могу да кажем да и јесте и није тешко да се издвоји новац за то. Оно што је мени важно је да добро испланирам трошкове да могу на време да почнем да штедим – каже Ана Станковић (27) из Београда, која додаје да не уплаћује летовања на одложено, већ се труди да уштеди унапред.

Само 13 одсто грађана сваке године иде и на летовање и на зимовање, а чак 66 одсто навело је да то себи не може да приушти. Краћи одлазак на планину од два – три дана практикује шест одсто грађана, док исто толико анкетираних каже да на одмор у планинским условима иду уколико не оду на море.

Срби ретко одлазе и у иностранство. Чак 41 одсто грађана каже да не путује ван Србије, јер нема ни за основне потребе, а једном у неколико година то чини 28 одсто њих, уколико „успе да уштеди“. Једном годишње у иностранство иде 23 одсто суграђана, а седам одсто одлази често, макар на викенд.

Породични ручак у ресторану

За редовне породичне ручкове по ресторанима Срби немају новца. Само 12 одсто анкетираних рекло је да руча једном недељно у ресторанима, а 17 одсто то чини једном месечно.

Нешто више од трећине наших суграђана, 34 одсто њих, труди се да оде у ресторан на ручак неколико пута годишње, док 37 одсто, због недостатка пара, не памти када је ручала у неком угоститељском објекту.

– Чини ми се да на ручку са породицом никад нисам био, осим кад су нека славља у питању. Не могу баш ни да проценим да ли је то зато што немају новца или једноставно нисмо навикнути на то – објашњава Бранко Митровић, студент из Суботице.

Само осам одсто посетилаца нашег сајта навело је да себи може да приушти шта год пожели. Ипак, комад гардеробе, књигу или неку ситницу може да приушти 51 одсто суграђана.

Остали новац троше на оно што је елементарно – храну и друге свакодневне потрепштине, а 13 одсто суграђана тврди да нема ни за основно.

Култура, шта је то?

Позориште, биоскоп или неки други културни садржај је на последњем месту грађанима Србије. Само 17 одсто наших испитаника каже да то чини често и да за то увек има новца, док 33 одсто њих наводи да се труде да обезбеде такве садржаје макар за децу.

– Више волим да идем на концерте него у биоскоп и позориште. Данас је време такво да све могу да скинем са интернета, а понекад ми се деси да неку представу одгледам на Јутјубу – прича Милица Станић, млада мама, која је морала своја интересовања да усклади са новим обавезама.

Да им је култура на последњем месту изјаснило се 29 одсто испитаника, док на велике и важне догађаје иде њих 21 одсто.

Кафићи – ДА

По пуним кафићима Срби су познати, а да у њих одлазе признали су и посетиоци нашег сајта. Скоро сваког дана „на пиће“ иде 24 одсто суграђана, а једном недељно кафиће посећује њих 20 одсто.

– Обожавам да идем у кафиће, не зато што је то нешто популарно, него је то често једини начин да одморимс а својим пријатељима,а лако је доступно на сваком ћошку – наводи Николина Зекић и додаје да због бројних обавеза на послу то задовољство ипак себи може да приушти једном у десет дана.

Одлазак у кафане, бар једном месечно у друштву драгих људи, пактикује 29 одсто суграђана, док је 27 одсто испитаника рекло да не иде у кафиће, већ се са пријатељиам дружи у кућној варијанти.

 

Н.Л, Н.Г, Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар