Почетна » У само једном дану три поскупљења која ће драстично скресати ваш кућни буџет

У само једном дану три поскупљења која ће драстично скресати ваш кућни буџет

од Други Пишу
0 коментар

У само једном дану донете су три одлуке које ће значајно скресати буџете грађана Србије. Народна банка повећала је каматну стопу, а тиме и поскупела ваше кредите. Влада је решила да одмрзне цену меса и подигне цену хлеба Сава.

Хлеб

Хлеб Сава убудуће ће коштати 57 динара, а не 53,5 динара као до сада. Ово је предвиђено новом Уредбом о обавезној производњи и промету хлеба од брашна Т-500, који је у четвртак усвојила Влада Србије. Овај ударац по џепу ће највише осетити они најсиромашнији, који су уједно и најчешћи купци хлаба Сава.

„Максимална малопродајна цена хлеба из члана 2. ове уредбе је 57 динара, а максимална произвођачка цена је 48,88 динара“, стоји у данас усвојеној уредби, пише Н1.

Ова уредба ступа на снагу наредног дана од дана објављивања у Службеном гласнику Републике Србије (у тренутку настанка овог текста Службени гласник још није објављен) и важи до 30. јуна 2023. године.

Камата

Извршни одбор Народне банке Србије одлучио је да повећа референтну каматну стопу за 0,25 одсто, на ниво од 5,5 процената, саопштили су из НБС. Ово је већ 11. узастопни месец у којем расте референтна каматна стопа.

Референтна каматна стопа последњи пут је порасла у јануару, када је повећана за 0,25 одсто, те је износила 5,25 процената.

Референтна каматна стопа је и пре тога расла из месеца у месец. Прво повећање је забележено у априлу, када је ова каматна стопа порасла за пола процента, те је износила 1,5 одсто.

Професор економксог факултета Љубодраг Савић објашњава да је раст каматне стопе очекиван и да је то реалност у тренутку када инфлација расте.

Он објашњава да ће последице раста референтне камтне стопе осетити они који имају променљиву каматну стопу – нарочито ако је реч о динарским кредитима.

„За оне који су узели мале износе кредита, то неће представљати велико оптерећење, али за оне који су имал инвестиционе кредите на дужи период, то може бити знчајно оптерећење“, наводи Савић.

Нису безбедни ни они са девизним кредитима и варијабилним каматним стопама.

„Њима ће доћи до повећања месечних рата за онолико колико је порастао еурибор. Он је сада у негативној вредности и још увек се одбија од каматне марже. Не треба очекивати да ће то потрајати, питање је дана када ће и Централна европска банка морати да се прилагођава и прихвати инфлацију“, каже искусни економиста.

Месо

Влада Србије укинула је ограничење цена на поједине врсте меса, агроекономиста Милан Простран сматра да ће епилог овакве одлуке је бити поскупљење те намирнице, као и да ће прва на удару поскупљења бити пилетина.

Наиме, одлуком Владе Србије, цене одређених врста меса више нису ограничене.

У питању су бут и плећка без костију, као и врат и слабина са костима, а трговци ће моћи слободно да формирају цене свежег пилећег трупа.

Агорекономиста Милан Простран наводи да кад „пустите некога са ланца“, обично почине да „дивља“.

„Трговци су били скоро годину дана под контролом цена, са померањем навише. У целом ланцу производње меса, пре свега живинског биће покушаја да цене иду на горе“ ,каже Простран додајући да то није добро решење јер ће тако потрошачи посегнути за куповином меса мањег квалитета.

Најпре ће поскупети живинско месо

Саговорник Нове истиче и да треба очекивати да ће поскупљења бити, ал ида ће се и цене можда вратити назад јер ће трговци остати без купаца.

„Дакле, месо ће поскупети. То је психолошки модел. С друге стране, мислим да ће пре поскупети живинско месо. То је најјејфтиније у односу на друге врсте меса, а користе га сви потрошачи, без обзира на пол, узраст, веру…Ту ће покушати да дођу до нешто већег поскупљења, него, код свињског, које је и иначе угрожено због произвођача који су тешкој ситуацији“, каже Простран.

Напомиње и да се плаши да ће цене хране и у наредном периоду расти, као и да и даље увозимо велике количине исте.

Подсетимо, Влада Србије раније је Уредбу о ограничењу цена о основним животним намирницама којом се у циљу спречавања и отклањана штетних последица поремећаја на тржишту у погледу снабдевања, ограничавају произвођачке цене и цене у трговини на велико и мало основних животних намирница.

Бојана Миловановић    Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар