Почетна » У среду одлука о цени струје, поскупљење најраније средином јула?

У среду одлука о цени струје, поскупљење најраније средином јула?

од admin
0 коментар

Очекује се да ће та одлука бити донета на седници Владе и да ће министар рударства и енергетике Александар Антић изаћи у јавност са конкретним подацима

БЕОГРАД – Електропривреда Србије (ЕПС) још није затражила поскупљење струје, нити је упутила званичан захтев за поскупљење Агенцији за енерегетику Републике Србије (АЕРС), речено је Тањугу у том регулаторном телу. Када ЕПС упути такав захтев Агенцији, која даје последњу реч о корекцији цене струје, процедура обраде података неће трајати дуго, јер размена информација око тога између ЕПС-а и Агенција стално траје, истичу у АЕРС-у. Када захтев за поскупљење струје стигне у Агенцију и ако би она максимално убрзала процедуру обраде података, то би могло бити завршено за седам до 10 дана, па се поскупљење струје не може очекивати пре средине јула, јер је потребно да истекне 30 дана од објављивања те одлуке у Службеном гласнику Републике Србије.

Министар финансија Душан Вујовић изјавио је раније данас да ће цена струје бити прецизирана већ сутра. Очекује се да ће та одлука бити донета на седници Владе и да ће министар рударства и енергетике Александар Антић изаћи у јавност са конкретним подацима, рекао је Вујовић.

Пошто Агенција, као независно регулаторно тело, по закону о енергетици даје сагласност и последњу реч о промени цене струје, Влада и ЕПС би требало да усагласе колики проценат поскупљења ће ЕПС затражити од Агенције, као и да ли ће и колико Влада увести акцизу на струју, о чему се у јавности спекулисало претходних месеци. Првобитно је било речи да ће струја поскупети 15 одсто, а потом је из Владе поручено да се у преговорима са ММФ-ом настоји договорити да тај износ буде што нижи, због целокупне економско-социјалне ситуације у земљи.

По договору са ММФ-ом струја је требало да поскупи од 1. априла за 15 одсто, али је на предлог Владе одлучено да се тај рок помери. Сада се очекује да ће тај износ бити преполовљен и да ће поскупљење износити седам до осам одсто.

Струја у Србији је последњи пут је поскупела у августу 2013. године, за 10,9 одсто за домацинства, а 12,8 одсто за привреду.

Просечна цена струје у Србији по киловат-часу износи 6,15 динара за домацинства, а за индустрију 5,85 динара по киловат-часу.

Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар