Почетна » Удружење: Реално је очекивати повећање цене превоза за 10-15 одсто

Удружење: Реално је очекивати повећање цене превоза за 10-15 одсто

од Други Пишу
0 коментар

Реално је очекивати да се цене карата и транспорта у Србији повећају за 10-15 одсто, јер је поскупело гориво које у структури пословања чини 30 одсто трошкова, рекао је директор пословног Удружења друмског саобраћаја „Србијатранспорт“ Горан Алексић.

„Цене превоза се слободно формирају, утврђује их тржиште, али због поскупљења горива које чини 30 одсто у структури трошкова пословања било би реално да се оне коригују за 10-15 одсто“, рекао је Алексић.

Додао је да велика конкуренција међу превозницима одлаже такву одлуку. Алексић је рекао да превозници од државе траже да смањи акцизе за гориво за оне који легално послују.

„У ЕУ акциза је 39 динара по литру, а у Србији више од 50 динара. Када би се и код нас смањила акциза то би нам олакшало пословање“, рекао је Алексић.

Превозници су, према његовим речима, „свесни у ком времену живе и не понашају се као да су на пустом острву, већ само желе да укажу на најбоља решења“.

Власник Бечејпревоза, Југопревоза и Ужицепревоза Душко Ђурђевић рекао је да су трошкови горива највећи импут у пословању и да је веома тешко пословати јер се уговори једна цена превоза, а када треба да се реализује путовање важи друга, виша цена горива.

„Све теже је поштовати цене превоза из понуде, а ако их подигнемо како би се заштитили од поскупљења нафтних деривата можемо да изгубимо путнике које је касније тешко вратити“, рекао је Ђурђевић, који поседује 120 аутобуса за међумесни и инострани превоз.

Додао је да актуелне цене превоза могу да покрију цену горива од 180 динара по литру, а оно кошта 206 што је „неиздрживо“. Уз то се, како је рекао, гомилају и непланирани издаци, као за нови модел фискализације који је субвенцијом за куповину каса помогла држава, али предстоје трошкови одржавања.

Председник Националне асоцијације шпедитерских друштава и агената Славољуб Јевтић рекао је да су чланови тог удружења пре око два месеца већ повећали цене транспорта за око 15-20 одсто.

„Пре око два месеца транспоретери су повећали цене за 15 до 20 одсто. Коригују их у складу са ценама горива“, рекао је Јевтић.

Бета/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар