Почетна » Угаљ повољнији за трећину

Угаљ повољнији за трећину

од admin
0 коментар

Стоваришта већ почела да продају чврсто гориво, и то јефтиније него у сезони. Дрва од 4.800 динара по квадрату, угаљ се продаје од 6.000 по тони

ВРЕЛЕ летње температуре потрошаче одвраћају и од саме помисли на следећу грејну сезону. Ипак, стоваришта су увелико почела да продају, а они који пазаре огрев у летњем периоду, могу да прођу – и до 30 одсто повољније. Цене су, засад, на прошлогодишњем нивоу, али су у „Колубари“ продавцима најавили нови систем лицитације, о којем тек треба да буде речи. Скупљи угаљ тражи и „Ресавица“, а и ову одлука мораће да сачека нову владу Србије.

Прошлогодишња идеја ЕПС да повећа цену најјефтинијег угља из „Колубаре“ изјаловила се након писања „Новости“ о повећању цена горива које греје најсиромашније. Ове године нема сличних најава из „Колубаре“, али се говори о новом систему продаје.

– Још нисмо склопили уговоре са државом око куповине нових залиха, па продајемо оно што имамо од марта – каже Иван Костић, власник стоваришта огрева „Слава транс“ из Крагујевца. – Помиње се поскупљење угља из „Ресавице“, али када смо звали да питамо да ли ће га бити и колико, рекли су нам незванично да ће се о томе одлучити након формирање Владе Србије.

Продавци кажу да су само чули за нови систем продаје који се припрема у „Колубари“, али да им нико није рекао како ће конкретно изгледати лицитација цена горива.

Они потрошачи који се одлуче да буду ревносни и купе угаљ на време, добиће прошлогодиње цене.

– Колубарски угаљ стаје 6.000 динара, док је сушена варијанта дупло скупља – каже Небојша Радуловић из стоваришта огрева „Беоискра“. – Угаљ из Костолца кошта 7.500 динара по тони, ковински је 8.300, „крека“ кошта 11.500, а „бановићи“ 13.500. Купци су већ кренули да пазаре, али већина чека крај августа.

За пет метара дрва треба издвојити око 25.000 динара, колико је најмање потребно за загревање просечног стана током једне грејне сезоне. Поређења ради, рачуница Агенције за енергетику показује да грејање на дрва за целу сезону стаје просечно 31.000 динара, док за угаљ треба дати и до 46.000 динара. Стоваришта на лагеру имају букве, храста, багрема, који коштају око 4.800 динара по метру квадратном. У унутрашњости се превоз не наплаћује додатно, али са већом раздаљином и то треба узети у обрзит. Трошак за транспорт је око 1.000 динара.

ЧИШЋЕЊЕ

– Угаљ је наша реалност, али не и једина будућност – рекао је министар енергетике Александар Антић на стручном скупу „Угаљ – оспоравани енергент“. – Ми 70 одсто енергије производимо у термоелектранама, а угаљ је 99 одсто наших укупних енергетских резерви. Циљеви су нам везани за инвестиције у складу са еколошким директивама.

Он је истакао да је у заштиту животне средине за око три године уложено 200 милиона евра, а у наредним годинама биће уложено од 700 до 900 милиона евра.

ТЕХНОЛОШКИ ВИШКОВИ У ЕПС

Проглашавања технолошких вишкова у ЕПС неће бити барем до марта 2017. јер ће тада бити урађена систематизација, рекао је министар енергетике Александар Антић:

– Док не направимо реалну слику која ће погодити свако место, до тада нећемо имати проглашавање технолошких вишкова, већ ће људи моћи добровољно да оду. Надзорни одбор ЕПС усвојио је план реорганизације, завршени су преговори са Светском банком о плану реструктурирања. То значи да смо поново ухватили корак с мерама које ММФ од нас очекује. Овај документ садржи елементе смањења техничких губитака, повећање наплате…

М. Л. ЈАНКОВИЋ     Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар