Почетна » Упоредили смо цене горива у Србији и региону

Упоредили смо цене горива у Србији и региону

од Други Пишу
0 коментар

Иако је већ четири месеца на снази Уредба о ограничењу цена нафтних деривата, коју је Влада Србије усвојила „како би се спречио већи поремећај и очувао животни стандард становништва, с обзиром на то да је у претходном периоду забележен раст цена ових деривата, а што је директно утицало на повећање цена свих других роба и услуга“. Међутим, возачи у Србији нису задовољни ценама горива које се мењају из недеље у недељу. Упоредили смо цене горива у Србији и региону, а подаци показују да је дизел готово свуда јефтинији – изузетак је једино Хрватска.

Према подацима са сајта GlobalPetrolPrices, просечна цена дизела у свету је 149,55 динара, а бензина 156,62. Високе цене ових нафтних деривата карактеристичне су за богате земље, док мање плаћају грађани сиромашних држава, као И оних у којима се производи нафта.

Ипак, од државе до државе постоје драстичне разлике у цени, а главни „кривац“ за то су порези и акцизе на гориво.

Влада Србије први пут је донела одлуку да огранили малопродајне цене евро дизела и евро премијума БМБ 95 у фебруару ове године, након чега је Уредба била продужавана и још увек је на снази. Сада Министарство трговине објављује нове цене на недељном нивоу.

Тренутно литар евродизела кошта 206 динара, док бензин кошта 193 динара.

Какве су цене у региону?

У Босни и Херцеговини дизел је јефтинији за око 10 динара по литру, те кошта 196,23 динара. Бензин је, у односу на Србију, нешто скупљи и кошта 194,73 динара.

Литар евро дизела јефтинији је и у Северној Македонији, где цена по литру износи 194,94 динара. Бензин је значајно скупљи, те возачи у овој држави плаћају 210,23 динара за литар овог нафтног деривата.

Словенија такође има ниже цене горива у поређењу са Србијом. Тако литар дизела кошта 195,78 динара, док је бензин 183,1.

Државе које имају повољније цене горива од Србије се нижу, а следећа је суседна Црна Гора, где возачи за литар дизела плаћају 184,28 динара. За литар бензина потребно је издвојити 192,49 динара.

Пре само четири месеца, цена горива у Црној Гори била је виша у поређењу са Србијом.

Хрватска је једина држава у региону у којој су и дизел и бензин скупљи него у Србији. Наиме, Хрвати литар евро дизела плаћају 215,79, док бензин кошта 218,76 динара.

Дуња Марић  Нова

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар