Почетна » Упоредили смо шта имају српски, а шта грчки радници. Подаци ће вас ШОКИРАТИ

Упоредили смо шта имају српски, а шта грчки радници. Подаци ће вас ШОКИРАТИ

од admin
0 коментар

И после драстичног смањења плата и пензија у Грчкој и повећања пореза у тој земљи, Грци и даље живе бар дупло лагодније него грађани Србије.

Грчку су, чини се, највише задужили сами Грци вишегодишњим извлачењем новца из државне благајне, показују подаци који говоре о готово невероватним радним повластицама у тој земљи и избегавању плаћања пореза, корупцији у јавном сектору…

Након резања плата за трећину, просечна зарада у Грчкој од 817 евра и данас је већа за 438 евра него у Србији. Просечна грчка пензија од 960 евра истовремено је већа за 700 евра од пензије у нашој земљи.

Реално, међутим, зараде у Грчкој су најмање дупло веће. Машиновође су, рецимо, добијале по 420 евра за одржавање личне хигијене, док су возачи аутобуса у Атини имали додатак од 310 евра за редован долазак на посао. Запослени у јавној управи који су проводили пред рачунаром најмање пет сати дневно доскора су добијали шест дана одмора…

Просечан Грк добија прву пензију када наврши 57,8 година. У Србији је та граница 58 година. Чак 600 занимања у Грчкој, попут посластичара, фризера и масера, има право да у пензију иде са 50 година. На лажним инвалиднинама Грчка је уштедела 100 милиона евра. Када је позвала све наводне инвалиде на преглед, њих 36.000 се није одазвало. Грчка влада недавно је утврдила и да пензије прима више од 40.000 мртвих пензионера, али и да 20.000 становника Атине није пријавило базен на који се, иначе, плаћа порез.

Горан Николића из Института за европске студије каже да су Србија и Грчка пре сто година по нивоу просечног дохотка биле близу. Тврди да се тај однос није мењао до шездесетих година прошлог века, када креће страховит успон Грчке.

Договорене мање пензије

Лидери еврозоне јуче су у Бриселу постигли нагодбу да Грчка остане чланица еврозоне и да добије подршку од Европске уније од 86 милијарди евра. Уговорено је и да ће Грчка у склопу нових реформи морати додатно да смањи пензије, али и да повећа ниво ПДВ у местима где није 23 одсто, колико сада износи.

Сузана Лакић, Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар