Почетна » Успели смо! Србија постала рекордер по цени бензина у региону

Успели смо! Србија постала рекордер по цени бензина у региону

од Други Пишу
0 коментар

До наредног петка литар дизела у Србији коштаће 213 динара, док ће литар бензина бити 172 динара. Иако нешто ниже него претходне недеље, грађани Србије и даље плаћају најскупље бензин у региону, док само Хрвати плаћају дизел скупље од нас. За 20 динара „српско“ гориво скупље је него што плаћају Французи, док смо Бугаре и Румуне одавно превазишли по ценама.

Према званичним подацима сајта “Глобал петрол прицес”, који води евиденцију о ценама дизела и бензина широм Европе и света, Србија има најскупље гориво на простор еx Југославије, али и међу скупљим на целом Старом континенту.

Истражили смо цене у 11 држава – Хрватска, Црна Гора, Северна Македонија, Словенија, Северна Македонија, Бугарска, Румунија, Француска, Немачка, Албанија и Мађарска и закључили да је цена горива у Србија у огромној несразмери за нашим стандардом.

Све цене обрачунате су у динарској противредности.

Грађанин Србије има скупљи дизел за готово 20 динара од просечног Француза који је по животном стандарду далеко изнад становника Србије који точи гориво на НИС или Гаспром пумпама. Но, кренимо редом.

Када је реч о цени дизела на простору бивше Југославије само Хрватска има скупљи дизел од нас – 219,6 динара.

У Црној Гори литар дизела кошта 184 динара, у Северној Македонији 174,3 динара, док грађани Словеније издвајају 196,6 динара. У Босни И Херцеговини потрошачи плаћају 193,1 динар овог горива.

Ни даље од региона ситуација није ништа другачија. Дизел је јефтинији у Румунији, где износи 204,8 динара, као и у Мађарској 215,3 динара.

Грађани Бугарске плаћају ово гориво 188,4 динара, док је у Албанији скупље – 224,6 динара.

Интересантно је да економски јача Француска продаје дизел за 196,6 динара, али је у Немачкој скупљи – 239,5 динара.

Литар бензина плаћамо 20 динара више од Француза

Подаци сајта „Глобал петрол прицес“ показују да Србија плаћа бензин најскупље у региону. Литар дизела у Хрватској кошта 170,8 динара, у Црној Гори 148,6 динара, Северној Македонији 162,6 динара.

У Босни И Херцеговини за литар бензина треба да издвојите 167,3 динара, док у Словенији кошта 158 динара.

Французи плаћају бензин 20 динара мање од нас (158 динара), док суседни Бугари и Румуни исто или нешто више од нас: Бугарска 182 динара, Румунија 174 динара.

Данило Савић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар