Почетна » Увео петочасовно радно време и фирма му је ПРОЦВЕТАЛА

Увео петочасовно радно време и фирма му је ПРОЦВЕТАЛА

од admin
0 коментар

„Осмочасовно радно време је направило култ радохоличара. Нажалост, то радно време се није мењало 100 година. Нема везе што је информатичко доба донело највећу промену још од индустријске револуције. Радници и даље улазе у своје аутомобиле сваког дана и „гуше“ се по аутопутевима. А онда све то опет ураде увече.

Понедељак је нешто чега се сви грозе. Среда је „само да се прегура“. Петак ујутру је олакшање јер само што није дошао викенд. Идеја да радници морају да прегурају 70 одсто недеље да би уживали само 30 одсто је колективно лудило!“

Овако пише предузетник Стефан Арстол, власник фирме „Товер Педл Бордс“ (Тоwер Паддле Боардс), који је пре нешто мање од годину дана увео петочасовно радно време, тако да су радници могли да иду кући још пре ручка.

Власник компаније „Твер Педл Бордс“ можда ће покренути револуцију

„Моја компанија је одлучила да другачије ради ствари. Ми смо у бизнису продаје ‘стојећих’ дасака за веслање (паддле-боард), па краће радно време и слободна поподнева за запослене су савршен спој са нашим бизнисом.

Одлучили смо да уведемо петочасовно радно време, од 8 ујутру до 1 поподне. Пошто ручак и тако траје сат времена, уствари смо скратили радно време за два сата. Наши запослени НИСУ плаћени мање, и ја и даље од њих очекујем дупло већу продуктивност од просечног радника“, пише Арстол за „Бизнис инсајдер“.

Резултати су, каже, били запањујући.

Прошле године били су именовани за најбрже растућу приватну компанију у Сан Дијегу. Тим од девет запослених ће ове године генерисати девет милиона долара прихода.

Рецепт за успех

„Кад кажем људима да моји запослени раде свега пет сати дневно, одговор је увек: ‘То је баш лепо, али мени се не исплати’. Толико су залепљени за радно време од 9 до 5 да нису у стању да замисле било шта друго“, пише овај визионар.

Али, како тврди, можете смањити радно време за 30 одсто а да ниво продуктивности буде исти. Ево зашто:

1. Људи нису машине

Само зато што седе за столом осам сати дневно, не значи да су људи продуктивни. Петочасовно радно време омогућава да њихова енергија буде на оптималном нивоу и да буду ефикасни.

2. Срећа је одлична за продуктивност

Студије су показале да су радници продуктивнији кад су срећни. Имати времена да јурите за сопственим страстима, негујете везе са ближњима и будете активни, значи да имате много више емотивне и физичке енергије.

3. Мањи број сати производи фокус

Имати мање времена да завршите одређени задатак значи да сте много више фокусирани. Значи и да боље приоритизујете.

Biznis ove firme je u skladu s radnim vremenom

Бизнис ове фирме је у складу с радним временом

Како да имплементирате 5-часовну радну недељу

„Нажалост, ако ваш посао и радно место изгледају исто као што би изгледали пре 100 година, онда најбоље да не покушавате ово.“, пише Арстол. Ако не радите послове који захтевају 24-часовна дежурства (полиција, мединцинске сестре и лекари, ватрогасци…) или не захтевају да радите одједном с великим бројем људи (филмска продукција), сва је прилика да ће, тврди Арстол, ово радити и за вашу фирму.

1. Примените правило 80-20

Осамдесет одсто резултата долази из 20 одсто напора, само је потребно да лоцирате који су то потези и да елиминишете све остало.

2. Примените принцип продукције

Људи мисле да је 5-часовна недеље немогућа јер размишљају у терминима времена, не у терминима продукције. Већина радника чије је главно оруђе знање плаћено је фиксном платом, а не на сат.

„Променио сам такво размишљање у мојој фирми тако што сам одредио да 5 одсто профита иде радницима који су се најбоље показали у смислу продуктивности“, саветује овај бизнисмен.

3. Немојте увек бити доступни!

„Једна од највећих замерки била је то што ће наш кориснички центар радити пет уместо осам сати. Међутим, схватио сам да не држимо радњу с алатом. Наши клијенти купе једну даску сваких пет година. Није важно колико смо отворени, све док наши клијенти знају радно време. Нисмо пропали, имамо исти број позива као и када смо радили осам сати“, каже Арстол.

4. Користите све предности технологије

Са новом радном недељом у компанији су боље видели све слабости своје организације. Најважнији изазов је био да аутоматизују што више функција користећи софтвер. Направили су видео-туторијале што је штедело време корисничком сервису, а аутоматизовали су и послове у складишту.

5. Немојте се ограничавати на 25 сати недељно

Иако знају да увек могу да ишетају из фирме у 1 поподне, најбољи радници и даље повремено остану по 12 сати на послу, признаје Арстол. „Као и са послом од 9 до 5, некада ће бити потребно да одрадите изузетно дуг дан. Али када одете у 1 да сачекате децу из школе или да одете на сурфовање, рад није одвојен од живота – то је све живљење“, каже он.

„Петочасовна радна недеља је једна од мојих најтежих одлука у животу. Али данас су радници задовољни, продуктивнији и више инвестирани у бизнис“.

Бусинесс Инсидер/Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар