Почетна » Гориво опет поскупело, некада за „црвену“ могло 100 километара – сада ни 70

Гориво опет поскупело, некада за „црвену“ могло 100 километара – сада ни 70

од admin
0 коментар

 Можда је некада било да се сипа и не мисли, али се данас итекако мисли о рачуници. Гориво у Србији с времена на време поскупљује динар или нешто више. Тако смо нагурали до 186 динара по литру за, како на пумпама кажу, најквалитетнији евро дизел.

Одговор на питање колико је заправо поскупело гориво у Србији, можда се најбоље може видети у поређењу просечних цена бензина и дизела 2020. године, и ових данашњих.

Јасан је и евидентан скок за више од 50 динара.

Београђани које смо анкетирали на пумпи то коментаришу овако:

„Јутрос сам дошао и син ми је рекао да је поново поскупело гориво. Немам појма, лудница.“

„За наше услове живота, јако је скупо гориво. Што би рекли, за црвену је пре било 100 километара, сада не може ни 70.“

„Задња три месеца гориво је поскупело абнормално. За 30 одсто. Тако да мени као таксисти не иде никако у прилог.“

И док закључујемо да је цена горива у Србији највиша од ко зна кад, кажу да треба закључити да је тако у региону, али и у остатку Европе, преноси Н1.

А један разлог је кључан.

„То су промене које су последица, са сигурношћу можемо рећи, промене цене сирове нафте на глобалном тржишту. Постоје и локални утицаји, али је овог пута то последица скока нафтног дела цене“, казао је Томислав Мићовић, генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије.

Стручњаци прогнозирају да неће бити драстичног повећања цене горива, али исто тако прогнозирају да ће се благи тренд скока цене сирове нафте наставити и у наредном периоду. И како кажу, ове године ће доћи до магичних – 100 долара по барелу.

Да ли ће држава интервенисати?


„Свакако нису, када су правили буџет, планирали да ће бити високе цене деривата нафте и да ће бити овако висока основица за обрачун ПДВ-а. Тако да они по том основу остварују значајан приход изнад оног што је било планирано. Па, рецимо да је то простор да се редукују државни проиходи, а да не наруше ни свој биланс“, наводи Мићовић.

У којој мери ће нова цена горива представљати озбиљан ударац за новчаник грађана, нека свако одлучли сам. Али, екипа Н1 је била сведок да је један од возача сипао свега три литре, односно потрошио 600 динара.

Н1/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар