Почетна » Колико нам добро иде?! Цена зејтина – преко 200 динара!

Колико нам добро иде?! Цена зејтина – преко 200 динара!

од admin
0 коментар

 

То практично значи да је флаша зејтина за само пет месеци поскупела у распону од 45, па чак до 60 динара. Да је тако, показују и подаци по којима је у априлу литар сунцокретовог уља најзаступљенијих брендова коштао од 154 до 179 динара.

Цена уља по продавницама постала је и топ тема по друштвеним мрежама, а највећи број коменатра се заправо своди на један.

 

– Колико јуче ишчуђавали смо се цени од 165 динара за литар. Шта је ово сада – више од 200 динара – само је један од бројних коментара грађана Србије.

Један је гласио:

„Скупље и од дизела!“

Друге је, пак, бринуло да ли нам следи и ново поскупљење имајући у виду сушу, али и глобалне околности.

Ако је судити по кретањима на светском тржишту, све указује на то да је реално очекивати да и у наредном периоду дође до померања цена навише јер је цена сунцокрета повећана у свету, а и код нас су, што показују и купопродајни уговори са пољопривредницима који су закључивани по ценама од 56,42 до 57,02 динара по килограму, без ПДВ-а.

А, то је 480 до 485 евра по тони, док се прошле године килограм плаћао око 35 динара.

Из Министарства трговине су недавно рекли да се ситуација на тржишту прати и да ће у случају нетржишног понашања произвођача и продаваца, предузети одређене мере.

Те мере, могле би да буду усмерене ка додатној либерализацији тржишта уља у Србији, будући да је уљарска индустрија, као стратешка грана, заштићена високим увозним царинама, које за рафинисано уље износе и до 30 одсто, када је у питању увоз из ЕУ.

Директно.рс

Можда ти се свиди

Оставите коментар